Οι «θρυλικές» γάτες της Αγιάς Σοφιάς

Οι «θρυλικές» γάτες της Αγιάς Σοφιάς

Οι γάτες είναι ένα αγαπημένο ζώο στην Κωνσταντινούπολη και τις συναντά κανείς παντού. Όσοι επισκέπτονται την Αγιά Σοφιά θα διαπιστώσουν ότι πολύ συχνά τους υποδέχεται και μία γάτα.

Ήρεμες και φιλικές , δεν φοβόντουσαν τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονταν το μνημείο μέχρι πρόσφατα αλλά και τους προσκηνητές τούρκους τώρα που η Αγια Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί.

“Kedi”, στα τουρκικά σημαίνει γάτα.

Η σχέση των κατοίκων της Πόλης και των πανέμορφων αιλουροειδών, αντανακλάται στο τρόπο που όλοι αγαπούν και φροντίζουν τις αδέσποτες γάτες.

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα neakriti.gr, «πίσω από αυτή τη σχέση υπάρχει ο θρησκευτικός παράγοντας. Ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Προφήτης Μωάμεθ είχε μια αγαπημένη γάτα, με το όνομα Μουέζα. Λέγεται ότι η αγάπη του για τα ζώα αυτά ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα προτιμούσε να έμενε χωρίς το μανδύα του, παρά να ενοχλούσε μια γάτα που θα κοιμόταν επάνω σε αυτόν».

Οι άνθρωποι μέσω της γάτας εκφράζουν την πνευματική, τη συναισθηματική και τη φιλοσοφική πλευρά τους. Οι γάτες είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τον Θεό. Όποιος ταξίδεψε λοιπόν στη Πόλη, ίσως είδε, ότι ακόμα και μέσα στην Αγιά Σοφιά υπάρχουν μόνιμα κάποιες γάτες. Ήρεμες και φιλικές, δεν φοβούνται τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται το μνημείο.


Σχολιάστε εδώ