Αλέξης Χαρίτσης: «Τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» (video)

Αλέξης Χαρίτσης: «Τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» (video)

«Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με 7 δισ. λιγότερα σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για τις επιδοτήσεις που θα λάβει η χωρά μας από το Ταμείο Ανάκαμψης», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «η χώρα μας, συνεπώς, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης παίρνει σημαντικά λιγότερα».

«Η Ευρώπη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επέκταση του προϋπολογισμού της για να καλύψει το σύνολο των αναγκών όλων των χωρών και άλλαξε τα κριτήρια δυσμενώς για την Ελλάδα, ευνοώντας τις μεγάλες χώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη την έκθεση Πισσαρίδη και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνεται να υλοποιηθούν με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «σε αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά στη χώρα μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική την οποία επέλεξε να δημοσιοποιήσει έγκαιρα και να τη θέσει σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τις τοπικές κοινωνίες».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αθροίζει μήλα με πορτοκάλια όταν αθροίζει τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ με τις έκτακτες ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «το κρίσιμο είναι που θα πάνε αυτά τα χρήματα: Σε προγράμματα τηλεκατάρτισης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις όπως είδαμε να κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή σε έργα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία;

Η ελληνική οικονομία διέρχεται μία νέα πολύ βαθιά κρίση και για αυτό η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 6,5 δισ. μας κάνει να ανησυχούμε για τις πολύ κρίσιμες μέρες που έρχονται. Και διερωτήθηκε: «Πού θα βρισκόταν η χώρα χωρίς το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;». «Επιβεβαιώνεται η ανάγκη εμπροσθοβαρούς και γενναίας στήριξης της οικονομίας με απευθείας ρευστότητα που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από την αρχή της κρίσης, όπως έχουμε προτείνει στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κριτική μας στα ελληνοτουρκικά είναι τεκμηριωμένη και εδράζεται στην επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε καταφέρει να υπάρξει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, πριν από ένα χρόνο στην Σύνοδο Κορυφής», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου, ενώ τόνισε πως «περιμέναμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ζητήσει έστω και έπειτα από τόσους μήνες καθυστέρησης την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μετά και την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, το Τουρκολιβυκό σύμφωνο και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο.

Ωστόσο, βλέπουμε τη συζήτηση να παραπέμπεται σε ένα αβέβαιο μέλλον που μας γεμίζει με ανησυχία. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τα ζητήματα με την Τουρκίαμε πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανενεργοποιείται με πρωτοβουλία Μακρόν και όχι Μητσοτάκη». Στηλίτευσε δε, την απίστευτη προχειρότητα της κυβέρνησης που δείχνει το γεγονός ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν γνώριζε για την έκδοση της ελληνικής NAVTEX» και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «για χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ελληνοτουρκικά και σύγκλησης στο πλαίσιο αυτό του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».

Bίντεο: facebook.com/acharitsis/

Φωτο: screenshot


Σχολιάστε εδώ