ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. Περιπέτεια στα Δωδεκάνησα

ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. Περιπέτεια στα Δωδεκάνησα


Συγγραφέας
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ


Καλοκαίρι στην Αστυπάλαια.

Μετά τα δραματικά γεγονότα που έζησε στην Καστοριά η γνωστή μας παρέα των παιδιών που ανακάλυψε  τον Κώδικα της Λέρου επιστρέφει στα Δωδεκάνησα για να περάσει τις διακοπές της χαλαρά και χωρίς απρόοπτα.

Η γνωριμία τους, όμως, με μια οικογένεια Ιταλών από τη Μεγάλη Ελλάδα και η αναπάντεχη εμφάνιση στο νησί  ενός επικίνδυνου κακοποιού, παλιού τους γνώριμου, γίνονται η αφορμή για να μπλέξουν σε άλλη μία περιπέτεια.

Tα παιδιά θα μάθουν από τους Ιταλούς για τον «πρίγκιπα της Ρόδου», μια αληθινή ιστορία αγάπης  που μοιάζει με παραμύθι βγαλμένο από τις Χίλιες και μία νύχτες, αλλά και για μία από τις πιο μελανές σελίδες  της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου: τη βύθιση του Φιούμε, του πλοίου που εκτελούσε τα δρομολόγια ανάμεσα στα Δωδεκάνησα.

Θα μάθουν, όμως, και για τα δραματικά γεγονότα  που συνέβησαν στη Σύμη την ίδια περίοδο αλλά και για την ύπαρξη ενός αρχαίου αγάλματος, εξαφανισμένου για χρόνια.  Όλα αυτά θα οδηγήσουν την παρέα σε σκοτεινά  και επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι ήρωες θα ζήσουν δύσκολες αλλά και όμορφες συναισθηματικές… τρικυμίες. Αναπάντεχοι έρωτες, συγκρούσεις, αλλά και παραμυθένιες βραδιές, στο κατώφλι της εφηβείας.

Απόσπασμα βιβλίου

Αστυπάλαια, τέλη Ιουνίου 201…

Οι γιατροί είχαν μιλήσει για θαύμα. Ο παππούς Λευτέρης αγνάντευε απέναντί του την κατάλευκη πολιτεία, στεφανωμένη με το κάστρο της. Ήταν ακόμη χλομός, κι ας ήταν πια Ιούλιος. Με δυσκολία έπεισε τη γιαγιά Ζωή να πάει για μπάνιο μαζί με τα παιδιά στο Λιβάδι. Εκείνος ένιωθε ακόμη αδύναμος. Μέχρι και το απογευματινό περπάτημα ως το καφενεδάκι τον κούραζε.
Όμως η θέα, αυτή η θέα… Η παρέα τους είχε καταλάβει όλα τα δωμάτια του ισογείου στο Αγέρι. Το ενιαίο μπαλκόνι έμοιαζε να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα. Και αν εκείνη την ώρα, μέρα μεσημέρι, η ομορφιά ήταν πραγματικά απερίγραπτη, δεν υπήρχαν λόγια να περιγράψει κανείς το βράδυ. Κανείς δεν πήγαινε να κοιμηθεί. Ήταν σαν να τους μάγευε όλους το φεγγάρι, που σιγά σιγά στρογγύλευε. Σε εκείνο το μπαλκόνι ο παππούς Λευτέρης μπορούσε να τα ξεχάσει όλα:
Τους ανθρώπους που είχαν φύγει από τη ζωή, τον θάνατο, που τον είχε αγγίξει με την παγερή του ανάσα στη λίμνη της Καστοριάς, ύστερα από εκείνη την τεράστια έκρηξη.
Και τους μήνες στην εντατική. Τα δευτερόλεπτα που είχε φύγει πραγματικά από τη ζωή. Θυμόταν να βγαίνει από το σώμα του και να τα βλέπει όλα από ψηλά, μέχρι που το χέρι της αγαπημένης του Ζωής είχε σφίξει γερά το δικό του και η καρδιά του είχε ξεκινήσει να χτυπά ξανά.
Και τα εγγόνια του γύρω, με τα μάτια υγρά να προσπαθούν να πνίξουν τον φόβο και τη θλίψη τους: Ο ερωτευμένος πια Γιάννης. Η Κατερίνα, η πιο σταθερή απ’ όλους. Η Ζηνοβία, που ο ίδιος μάντευε πως είχε και άλλους λόγους να είναι θλιμμένη. Και η αδυναμία του, ας μην το ομολογούσε, η μικρή Ζωή, το ζουζουνάκι του, να προσπαθεί να τον κάνει να χαμογελάσει. Υπήρξαν και στιγμές που σκεφτόταν ότι δεν θα πείραζε τόσο αν έφευγε από κοντά τους, τόσο χορτασμένος από αγάπη. Πόσοι έχουν τέτοια τύχη;
Και τα παιδιά του: Ο Οδυσσέας με τη γυναίκα του, τη Μαρίνα. Ο Μιχάλης με τη γυναίκα του, τη Σοφία. Ειδικά αυτοί, ως γιατροί, ήταν και οι πιο ανήσυχοι απ’ όλους. Οι συνάδερφοί τους στο Γεώργιος Γεννηματάς δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι. Και όμως, είχε βγει από το σκοτάδι για να ζήσει μια ακόμη καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το πανέμορφο νησί, που το σχήμα του θυμίζει πεταλούδα καρφιτσωμένη στη θάλασσα του Αιγαίου.
Για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια, θα περνούσαν το καλοκαίρι μακριά από την αγαπημένη τους Λέρο…

Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ
στη Λέρο, στην Γκιώνα, στη Χίο, στην Καστοριά, στα Δωδεκάνησα


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, και γράφει  στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού.
Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες  για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία  για ενηλίκους. Συμμετέχει με κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ έχει επίσης μεταφράσει, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μαρκουλάκη, το παραμύθι του Hans  Christian Andersen Το σπαρματσέτο, εκδόσεις OpenBook, 2013. Έχει δημιουργήσει την «Παραμυθοκουζίνα» σε συνεργασία με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη. Φτιάχνει παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα» και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Ένωσης Συντακτών  Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο Κώδικας της Λέρου – περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης (2016),  Η πέμπτη πόλη των Δωριέων – περιπέτεια στην Γκιώνα (2017), Στα ίχνη του Ομήρου – περιπέτεια στη Χίο (2018), H Σπηλιά του Δράκου – περιπέτεια στην Καστοριά (2019) και Το ελάφι της Ρόδου – περιπέτεια στα Δωδεκάνησα (2020).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Σειρά: Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου
Ηλικία: 11+
Κατηγορία: Βιβλία για παιδιά και νέους
ISBN: 978-960-04-5083-5


Σχολιάστε εδώ