Μάκης Κουρής: Ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν

Μάκης Κουρής: Ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν

Είναι ώρα να μπουν τα ξίφη στα θηκάρια…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Πάλι μόνοι… Με τα σύννεφα γύρω γύρω να πυκνώνουν, καθώς ο… σύγχρονος Αλή Πασάς, ο… πολυχρονεμένος Ταγίπ Ερντογάν, τους δουλεύει όλους και όλο και κάτι… τσιμπάει, χωρίς κανείς να του βάζει μια φωνή, έστω για τους τύπους. Έχει βγάλει, μάλιστα, και μια λίστα με τις απαιτήσεις του στη γειτονιά μας και όλοι τρέχουν να του κάνουν τα χατίρια λόγω θέσης και πληθυσμού. Άλλωστε, οι Τούρκοι είναι και καλοί πελάτες.

Την ώρα που ο Σουλτάνος ζητάει υφαλοκρηπίδες, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα 10 μίλια, εναέρια χωράφια και προχωράει σε γεωτρήσεις για αέριο και πετρέλαιο, ξαφνικά μιλάει στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα καυτά θέματα που έχει βάλει –μόνο την Αθήνα που δεν ζητάει– και μετά από λίγες μέρες, στα… μυστικά, γίνεται συνάντηση στο Βερολίνο των δύο αντιπροσωπειών (Ελλάδας και Τουρκίας), υπό τη σκέπη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που διάγει τον μήνα του μέλιτος με τον Ερντογάν.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά την ανοιχτή γραμμή Ταγίπ – Κυριάκου θα γίνονταν κάποια βήματα για την επίλυση των διαφορών, δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το τι συζήτησαν, για το αν υπήρξε κάποια προσέγγιση και αν θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και σε ποια βάση. Αντίθετα, ο Σουλτάνος, γράφοντας τη διεθνή κατακραυγή στα παλιά του υποδήματα, έριξε τη βόμβα κατά της Αγίας Σοφίας, λέγοντας ότι θα την κάνει τζαμί. Και ήδη προχθές ο Αλλάχ σκέπασε το παγκόσμιο λίκνο της Χριστιανοσύνης. Με την αντίδραση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης να είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…

Το… σόου που σχεδίασε ο Σουλτάνος έγινε… Και δεν κρύβει τις προθέσεις του για τις επόμενες κινήσεις του στο Αιγαίο, στο Καστελλόριζο, στην Κύπρο και κάτω από την Κρήτη, με σημαία το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, με τον Ερντογάν να ζει το… όνειρο ότι θα ενώσει το Ισλάμ και θα το κάνει τη μεγάλη δύναμη απέναντι σε Αμερική, Ευρώπη και Ρωσία, η Ελλάδα κινείται στα τυφλά, την ώρα που η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της, όπως έγινε πρόσφατα στον Έβρο αλλά και με τις δημόσιες απειλές για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και βλέποντας και κάνοντας…

Ευτυχώς, πήρε χαμπάρι –έστω και πολύ αργά– τι ζητάει ο γείτονας, ο οποίος μάλιστα δεν αρκείται στα λίγα, και ποιες κινήσεις έχει στην ατζέντα του, και εδέησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει την περασμένη Πέμπτη στο Μαξίμου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την «πορεία των Ελληνοτουρκικών». Και στη συνέχεια ενημέρωσε και τους άλλους αρχηγούς, Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, οι οποίοι ασφαλώς κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις απέναντι στα τελεσίγραφα του Προέδρου της Τουρκίας.

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς –τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή– αν από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε σύμπτωση απόψεων ως προς το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα απέναντι στους εκβιασμούς και στις ωμές απειλές του Ερντογάν.

Αυτό, όμως, που προέχει τούτες τις ώρες είναι ένα και μόνο:
Ενιαίο μέτωπο απέναντι στον εχθρό.
Πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ