Νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία: Απογοήτευση από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας

Νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία: Απογοήτευση από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα δήλωση για την Αγία Σοφία στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

As we have said previously, the United States is disappointed by the Government of Turkey’s decision to change the status of the Hagia Sophia from a museum to a mosque.

The Hagia Sophia is a testament not only to religious expression, but also to artistic and technical genius. We note the Government of Turkey committed to preserving and displaying the Hagia Sophia’s historic religious iconography and ensuring accessibility without impediment to all visitors.

The United States calls on the Government of Turkey to maintain the legacy of this remarkable building and its unsurpassed ability — so rare in the modern world — to serve humanity as a much-needed bridge between those of differing faith traditions and cultures.

 


Σχολιάστε εδώ