Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ COVID-19

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ COVID-19


Συγγραφέας
Θεόδωρος  Κ. Πελαγίδης


Αδύναμη Μεγέθυνση – Μηδενικός Πληθωρισμός – Έλλειψη
Επενδύσεων – Δημογραφική Επιδείνωση – Ανεπαρκής Ζήτηση 

H εμφάνιση της πανδημίας έχει αναδείξει τα χαρακτηριστικά μιας οικονομικής νόσου που στη σχετική βιβλιογραφία ονομάζεται μακροχρόνια, δομική στασιμότητα (secular stagnation). Πρόκειται για μια έννοια που έχει εισηγηθεί ο καθηγητής του Χάρβαρντ Alvin Hansen περί τα τέλη της δεκαετίας του ’30, μια παραλλαγή της κεϋνσιανής θεωρίας της ισορροπίας υποαπασχόλησης, την οποία έφερε ξανά στο προσκήνιο ο επίσης καθηγητής του Χάρβαρντ Larry Summers, με την γνωστή, κλασική πλέον ομιλία του στο IMF, στις 8 Νοεμβρίου του 2013.

Η υστέρηση της δαπάνης η οποία εντείνεται λόγω σοβαρών εστιών αβεβαιότητος όπως η συνεχιζόμενη πανδημία (Covid-19), αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα της «ιαπωνοποίησης» της Ευρώπης, ασθένεια που παρεπιδημεί ως μετάσταση, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο σε κάθε χώρα-μέλος. Είναι μάλιστα η ένταση της ασθένειας αυτής που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς διευκολυντικές νομισματικές και επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί στον τόμο αυτό διερευνούν τη μετάσταση αυτή στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται βέβαια για κείμενα ευρύτερου κοινού κι όχι αυστηρώς ακαδημαϊκά κείμενα. Φρονώ όμως ότι μπορούν να βοηθήσουν τη δημόσια συζήτηση σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την οικονομική πολιτική στην πατρίδα μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θοδωρής Πελαγίδης είναι καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και NR Senior Fellow, Brookings Institution.
Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει επίσης ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. “Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση” του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει διατελέσει ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Στις διεθνείς δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται το βιβλίο “Welfare State and Democracy in Crisis” (with L. Katseli and J. Milios, Ashgate Publ.) καθώς και άρθρα στα περιοδικά “Challenge”, “The Magazine of Economic Affairs”, “Industrial Relations”, “Economy and Society”, “Review of International Studies”, “Cambridge Journal of Economics” κ.λπ.

Πηγή βιογραφικού: biblionet.gr/author/


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Κατηγορία: Οικονομικά, Οικονομία
ISBN: 978-960-02-3638-5


Σχολιάστε εδώ