Αλ. Χαρίτσης: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας πλήττουν και την δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας »

Αλ. Χαρίτσης: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας πλήττουν και την δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας »

«Οι εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ Alpha 98.9, και σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό στις οποίες δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι της επιτροπής επιστημόνων, αλλά ούτε και οι αρμόδιοι υπουργοί υγείας και τουρισμού, όταν πρόκειται για ζήτημα που αφορά κατεξοχήν τη δημόσια υγεία και ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κρίσιμος για την ελληνική οικονομία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου  υπενθύμισε ότι «όταν λήφθηκε η απόφαση για το lockdown στην Ελλάδα υπήρξε ευρεία συναίνεση, από όλη την αντιπολίτευση, γεγονός που συνετέλεσε στο να υπάρξει συμμόρφωση σε μέτρα δύσκολα και περιοριστικά από το σύνολο της κοινωνίας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απαιτεί σχεδιασμό και σοβαρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε».

«Αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή το σύνολο της κοινωνίας είναι η οικονομία. Η ανησυχία γίνεται εντονότερη απέναντι σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης και τόνισε: «Έπρεπε να υπάρξει πίεση προς την Ευρώπη για τη διενέργεια τεστ στις χώρες προέλευσης των τουριστών πριν την έλευσή τους στα ελληνικά αεροδρόμια κάτι το οποίο δεν έγινε. Η προστασία της δημόσιας υγείας αφορά και την οικονομία και δεν τίθεται το δίλημμα για την προστασία ενός εκ των δύο». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξαρχής να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Αντ’ αυτού, έχουμε παράπονα από επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού για τα πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία αλλάζουν μέρα με την μέρα. Τα αντιφατικά μηνύματα του υπουργού και του υφυπουργού τουρισμού και οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο άνοιγμα του τουρισμού δημιουργούν ανησυχία, ενώ οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και των ειδικών έχουν μείνει πίσω και προτάσσονται άλλα κριτήρια από την κυβέρνηση. Εμείς προτείναμε να υπάρξουν ενιαία επιδημιολογικά μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου και όχι αποσπασματικές κινήσεις που πλήττουν και την εικόνα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «η απόφαση για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Τουρκία κλιμακώνει εδώ και καιρό την επιθετικότητά της με μια σειρά από ενέργειες, όπως το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, η αύξηση των παραβιάσεων και οι απειλές για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, που κατέληξαν στην προκλητική απόφαση για μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν το προηγούμενο διάστημα ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, όταν ο Τούρκος πρόεδρος προχωρούσε σε όλες αυτές τις κινήσεις». «Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, κάτι που είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η επιστροφή στην ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να είναι απλά ο δεδομένος σύμμαχος. Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες αφού οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι άκρως ανησυχητικές», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.


Σχολιάστε εδώ