Με όρους Μνημονίου το πακέτο των 32 δισ. – Δεν το δέχομαι, λέει ο Μητσοτάκης

Με όρους Μνημονίου το πακέτο των 32 δισ. – Δεν το δέχομαι, λέει ο Μητσοτάκης

Ορατό είναι το ενδεχόμενο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (17 – 18 Ιουλίου) να μη ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι διαφορές Βορρά – Νότου παραμένουν αγεφύρωτες. Ενδεχομένως να χρειαστεί και νέα συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

«Δεν θα πόνταρα τα πάντα στη 18η Ιουλίου», είπε σε συνέντευξή της στους «Financial Times» η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ, γνωρίζοντας εκ των έσω τις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και θέλοντας να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.

Πάντως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η τελική απόφαση δεν θα αργήσει, ενδεχομένως να ληφθεί σε μια νέα Σύνοδο, εντός του τρέχοντος μήνα.

Διότι, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις, άποψη την οποία συμμερίζεται και η Άνγκ. Μέρκελ. Η τελευταία πάντως δήλωσε ότι τα χρήματα (επιχορηγήσεις) που θα πάρουν τα κράτη από το Ταμείο πρέπει να συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις.

Στην ίδια γραμμή και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στη Σύνοδο Κορυφής είναι αν οι επιχορηγήσεις θα προηγούνται των μεταρρυθμίσεων ή οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων.

Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι πρόθεση της Γερμανίας είναι να προτείνει οι χώρες που ζητούν επιχορήγηση να καταθέτουν ταυτόχρονα και τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια και μόλις ξεκινάει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Κομισιόν να ζητάει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν κάθε φορά. Διαδικασία που παραπέμπει σε συνθήκες Μνημονίου, με επιτήρηση των χωρών όσον αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποκλείεται να αποδεχτούν πρωτίστως οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εκταμίευση των χρημάτων δεν θα γίνει με όρους Μνημονίων και πως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο.

Η «Επιτροπή Σοφών», υπό τον νομπελίστα Χ. Πισσαρίδη, ολοκλήρωσε τη μελέτη και την επεξεργασία του σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δισ. που –εκτός απροόπτου– θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει εντός του Οκτωβρίου το πλήρες σχέδιό της για τους τομείς που θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ