Πέτρος Μολυβιάτης: Οι απειλές της Τουρκίας δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων

Πέτρος Μολυβιάτης: Οι απειλές της Τουρκίας δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων

Άμεση, ξεκάθαρη αλλά και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Πέτρου Μολυβιάτη στο σχόλιο του συνεργάτη της «Καθημερινής» Στ. Κασιμάτη ότι η θέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών είναι «ακινησία στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις με όποιο κόστος».

«Όταν ο κ. Κασιμάτης γράφει ότι η θέση μου είναι ‘‘ακι­νησία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με όποιο κόστος’’, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι διαστρε­βλώνει πλήρως τις θέσεις μου – τις οποίες άλλωστε ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει από εμένα», τονίζει σε επιστολή του ο κ. Π. Μολυβιάτης και επισημαίνει:

«Η θέση μου στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ακριβώς η ίδια με τη θέση όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερ­νήσεων από το 1975 και μετά. Δηλαδή, διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και, σε περίπτωση μη συμφωνίας, προσφυγή από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτό συμφώνησαν ο Κωνσταντίνος Κα­ραμανλής και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το 1975 στις Βρυξέλλες, από αυτό υπαναχώρησε αμέσως μετά η Τουρκία και από τότε την περιμένουμε να τιμήσει την υπογραφή της.
Αντ’ αυτού η Τουρκία διατυπώνει συνεχώς και νέες αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδος, με σοβαρότερη όλων τη διεκδίκηση μιας σειράς νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που ανήκουν στην Ελλάδα. Απειλεί δηλαδή ευθέως και επισήμως την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Η άποψή μου είναι ότι αυτή η απειλή δεν πρέπει να αποτελέσει ποτέ αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το κυριότερο εμπόδιο για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι οι φαιδρότητες περί ‘‘ακινη­σίας’’ και ‘‘μαξιμαλισμού’’».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: parapolitika.gr


Σχολιάστε εδώ