Ένα βήμα από το «Τετέλεσται» η πρώτη κατοικία!

Ένα βήμα από το «Τετέλεσται» η πρώτη κατοικία!

Σήμερα το απόγευμα ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM υπογράφουν τη… ληξιαρχική πράξη ταφής

-Προλαβαίνουν οι ιδιοκτήτες μέσα στις πέντε επόμενες μέρες να καταθέσουν αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα για να παραμείνει το καθεστώς προστασίας, αλλιώς μπαίνουν μπροστά οι πλειστηριασμοί, που θα φέρουν τραγωδίες Σώζονται οι «κορονοϊόπληκτοι» – Παίρνουν παράταση εννέα μηνών…

Αυτό το βήμα είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών (κατόχων) να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, που μέχρι τώρα έχει διασωθεί χάρη στον «νόμο Κατσέλη». Αρκεί μέσα στις επόμενες πέντε μέρες να προλάβουν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη σχετική πλατφόρμα. Αλλιώς, «αποχαιρέτα την, την… Αλεξάνδρεια που χάνεις»…

Αυτή είναι η εξέλιξη που προκύπτει από τη συμφωνία του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΕSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και των τραπεζών που έχουν δώσει δάνεια τα οποία σχετίζονται με πρώτη κατοικία.

Σήμερα το απόγευμα (4 με 6) συνεδριάζουν για τις τελικές υπογραφές. Και αρχίζουν να μετράνε οι μέρες για την κατάθεση των αιτήσεων, που θα κριθούν από τα αφεντικά.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι το τέλος Ιουλίου βάσει του «νόμου Φλαμπουράρη», που έδωσε παράταση στον «νόμο Κατσέλη», χάρη στον οποίο έχει διασωθεί μέχρι τώρα η πρώτη κατοικία. Μετά το τέλος Ιουλίου τη… σκυτάλη παίρνουν οι πλειστηριασμοί και από τον Σεπτέμβρη ξεκινούν οι τραγωδίες, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν την πρώτη κατοικία.

Παίρνουν παράταση οι «κορονοϊόπληκτοι»
Οι μόνοι που θα συνεχίσουν να έχουν προστασία της πρώτης κατοικίας τους είναι τα θύματα του κορονοϊού για τους επόμενους 9 (εννέα) μήνες, που θα ξεκινήσουν να μετράνε από την 1η Αυγούστου και έχει ο… Θεός.

Μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι εκτός βολής… Καθώς και ο πτωχευτικός νόμος, που θα ψηφισθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στις προτάσεις που συζητούνται είναι:
1) Το πρόγραμμα «γέφυρα», το οποίο προβλέπει την επιδότηση της δόσης για 330.000 δανειολήπτες πρώτης κατοικίας που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Υπέρ αυτού του προγράμματος είναι και ο επικεφαλής της doValue Greece Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος επισημαίνει ότι η επιδότηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με το πρόγραμμα «γέφυρα» είναι μια καίρια παρέμβαση ώστε να μην καταλήξουν ξανά προβληματικά.

2) Η σύσταση ενός δημόσιου φορέα που θα αγοράζει τα σπίτια των οφειλετών που θα πτωχεύουν – πρόβλεψη η οποία περιλαμβάνεται στον νέο πτωχευτικό νόμο. Είναι αντίθετη, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που υποστηρίζει ότι η ανάθεση αυτού του ρόλου στο Δημόσιο υπονομεύει την κουλτούρα πληρωμών. Εξετάζεται, πάντως, και η περίπτωση ο φορέας να είναι ιδιωτικός ή να αποτελεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο, «παρκάροντας» την πρώτη τους κατοικία στο Δημόσιο και συνεχίζοντας να μένουν σε αυτήν έναντι ενοικίου.

Και bad bank…
Να σημειωθεί ότι στους στόχους του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η θητεία του οποίου παρατάθηκε για άλλα έξι χρόνια, είναι η δημιουργία μιας… εθνικής bad bank, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων που δεν θα μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες.

Συμπλέει με το ΔΝΤ η Ξαφά!
Κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι η Μιράντα Ξαφά. Το γράφει σε άρθρο της μετά μεγάλης ικανοποίησης: «Ευτυχώς το Eurogroup δήλωσε την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει, ακόμη και στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, την περαιτέρω παράταση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία πέρα από το τέλος Ιουλίου, θέτοντας τέρμα στην εκμετάλλευση του νόμου Κατσέλη από στρατηγικούς κακοπληρωτές»!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ