Δασικοί Χάρτες από μηδενική βάση

Δασικοί Χάρτες από μηδενική βάση

Την υπουργική απόφαση για την εκ νέου ανάρτηση των Δασικών Χαρτών υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, ώστε να μην εμφανίζονται οι περιοχές αυτές ως δασικές και αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να περνούν από τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί καθώς οι προδιαγραφές των Δασικών Χαρτών δεν συμπεριελάμβαναν αναδασμούς, απαλλοτριώσεις, παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων και άλλες πράξεις, ώστε να μπορούν αυτές οι εκτάσεις να εξαιρεθούν.

Επίσης, στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών που αναρτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέ­ντων). Οι ίδιες διαδικασίες θα αφορούν και τους Δασικούς Χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση, αυτές τις ημέρες αναμορφώνονται και εντός του επόμενου διμήνου (έως 30/9) θα αναρτηθούν. Προβλέπονται, επίσης, οι διαδικασίες για τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων.

«Βάζουμε τέρμα στον παραλογισμό του κράτους, που ενώ από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει παραχωρήσει με επίσημες αποφάσεις εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, με τους Δασικούς Χάρτες αμφισβήτησε τις ίδιες τις αποφάσεις του», σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναμορφωμένοι Δασικοί Χάρτες σε όλα τα στάδια

Οι Δασικοί Χάρτες θα αναμορφώνονται, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κύρωσης κι αν βρίσκονται, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις διοικητικές πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι Δασικοί Χάρτες που αναρτήθηκαν πριν την ισχύ του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων), αφού αναμορφωθούν και διορθωθούν, θα επαναναρτηθούν στο σύνολό τους.

Επανεξέταση χιλιάδων αιτήσεων

Οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης που είχαν απορριφθεί θα επανεξεταστούν, ενώ θα μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου –προθεσμία 105 ημερών–, όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση. Όσοι πολίτες έχουν ήδη ασκήσει, δύνανται να υποβάλουν πρόσθετους ισχυρισμούς που αφορούν τη νόμιμη αλλαγή χρήσης μίας έκτασης.

Ορατότης… μηδέν

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη ρύθμιση για τους Δασικούς Χάρτες, μιλώντας για «περιβαλλοντικό έγκλημα» και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δασικοί χάρτες: ώρα μηδέν – ποσοστό κύρωσης: μηδέν». Πρόσθεσε δε ότι «η σημαντικότερη συνέπεια θα είναι η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ