Μικρά “Κτηματολογικά”

Μικρά “Κτηματολογικά”

Πέλλα καλεί Κτηματολόγιο

Ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη και ζήτησε να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων και για την κατάθεση των αιτήσεων διόρθωσης σφαλμάτων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Σκύδρας. Αναμένεται απάντηση…

Στις αγκαλιές της γειτόνισσας…

Για ποιο λόγο η τοποθεσία «νέα θέση Ελευθέρι» δεν υπάγεται στο Κτηματολόγιο της τοπικής Κοινότητας Ελευθερίου του Δήμου Ηγουμενίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, όπου και ανήκει διοικητικά, αλλά υπάγεται στο Κτηματολόγιο άλλης, όμορης τοπικής κοινότητας και περιφερειακής ενότητας, ρωτάει τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριος Κατσής.

Θα ερευνούν μόνο οι… δικηγόροι

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση (7/29-6-2020) της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου, «η έρευνα στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων επιτρέπεται να γίνεται μόνον υπό του ενδιαφερομένου, παρισταμένου μετά δικηγόρου, ή υπό δικηγόρου ή υπό δικαστικού επιμελητή, ο οποίος εξάλλου επιτρέπεται να ερευνά τα όλα τα δημόσια βιβλία».

Καλύτερος έλεγχος και διαχείριση

Στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου λειτουργεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και ο υπολογισμός των τελών (τα οποία καταβάλλονται μόνο με χρήση κάρτας) πραγματοποιείται μέσω κατάλληλων εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί από το Κτηματολόγιο, ώστε να διευκολύνεται η διαχείριση των εσόδων, των δαπανών και των αποδόσεων αλλά και να διασφαλίζεται ο διαρκής έλεγχός τους.

Καλή αρχή

Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το Περιστέρι… πέταξε και πλέον το Κτηματολογικό Γραφείο του θα εξυπηρετεί (εν δυνάμει) πάνω από 200.000 πολίτες (από Περιστέρι και Αιγάλεω) και στεγάζεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 135, με προϊστάμενη την Ελένη Κυριακάκη (πρώην υποθηκοφύλακα Αιγάλεω) και αναπληρώτρια την Ασημίνα Κορναράκη (πρώην διοικητική προϊσταμένη Υποθηκοφυλακείου Περιστερίου).

Κάνουν come back…

Από την πρώτη στιγμή, πρόπερσι, επισημάναμε το άδικο και το παράλογο της «βίαιης» απομάκρυνσης των δικηγόρων από το Κτηματολόγιο. Την 1η Ιουλίου, έπειτα από δύο περίπου έτη υπομονής, καθυστερήσεων και αντεγκλήσεων, επέστρεψαν –πολυεπίπεδα δικαιωμένοι– οι δικηγόροι στο Κτηματολόγιο και αναμένεται η άμεση αξιοποίησή τους. Ευχόμαστε καλή επάνοδο σε όλους…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ