Όλοι απέναντι στην κυβέρνηση για τα δεσμά στις διαδηλώσεις

Όλοι απέναντι στην κυβέρνηση για τα δεσμά στις διαδηλώσεις

Αντιμέτωπη με τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο που θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για πορείες και συ­γκεντρώσεις.

Αντιδράσεις που συνοδεύονται από καταγγελίες για «χουντικά νομοθετήματα» και προαναγγελίες μαζικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα μπει τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών και παράλληλα θα διασφαλίζεται η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

ΚΙΝΑΛ: Ναι επί της αρχής

Όλα τα άλλα κόμματα αναμένεται να καταψηφίσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο με εξαίρεση το Κίνημα Αλλαγής όπου σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε νωρίτερα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις αναφέροντας ότι «το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν παρείχε τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από την πλευρά μας». Όπως σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, «αντί ένα “τυφλό” όχι που θα οδηγούσε απλά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, όπως το ήθελε και το κατέθεσε η κυβέρνηση, να αναλάβουμε δράση. Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ασκήσαμε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση, και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αλλά και στη δημόσια συζήτηση.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατέστησε σαφές ότι ο νόμος θα ψηφισθεί και θα εφαρμοστεί

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατέστησε σαφές ότι ο νόμος θα ψηφισθεί και θα εφαρμοστεί, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι περιορισμοί που θέτει δεν επηρεάζουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ούτε και τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τόνισε δε ότι στοχεύει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που προκαλούν πορείες και διαδηλώσεις των 40 και 50 ατόμων.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «είναι η απάντηση του αυταρχισμού, γιατί ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «όσους περιορισμούς και να βάλετε, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε τη νέα γενιά, που διεκδικεί για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα, για την παιδεία και τις ανισότητες». Εξάλλου ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει σε εφαρμογή νόμο της χούντας. «Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του χαρακτηρίζει «άθλιο προπέτασμα καπνού» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών από τις διαδηλώσεις. Προσθέτει δε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων «έντασης της κρατικής τρομοκρατίας που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αναγκών». Κατηγορηματικά αντίθετο με το νομοσχέδιο και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, ενώ η Ελληνική Λύση ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα!

Οι ενστάσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν να κάνουν κυρίως με την πρόβλεψη για την ύπαρξη οργανωτή σε κάθε πορεία ή διαδήλωση, ο οποίος θα είναι σε άμεση συνεννόηση και συνεργασία με την αστυνομία για την ομαλή εξέλιξη της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Οι συνδικαλιστές είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη διάταξη που προβλέπει ότι ο οργανωτής θα έχει ποινικές και αστικές ευθύνες στην περίπτωση που στη διάρκεια της πορείας υπάρξουν απρόοπτα, π.χ., τραυματισμοί, καταστροφές περιουσιών κ.ά.

Ζήτησαν δε αυτό να αλλάξει, όπως και η παρουσία εισαγγελέα σε όλες ανεξαιρέτως τις πορείες και τις διαδηλώσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ