Πεθαίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα

Πεθαίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα

Μυστήριο περιβάλλει τους «εντελώς άνευ προηγουμένου» θανάτους εκατοντάδων ελεφάντων στην Μποτσουάνα τους τελευταίους δύο μήνες.

Σε δημοσίευμα του BBC, ο Δρ Νίαλ Μακ Καν, της National Park Rescue, ανέφερε πως συνάδελφοί του είχαν εντοπίσει πάνω από 350 πτώματα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο από τις αρχές του Μαΐου. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί πεθαίνουν τα ζώα και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των δειγμάτων αργούν ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως στην Μποτσουάνα βρίσκεται το 1/3 του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής, ο οποίος ήδη μειώνεται.

Video: Reuters

Ο Μακ Καν είπε στο BBC πως οι συνάδελφοί του ενημέρωσαν την κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου, έπειτα από πτήση πάνω από το δέλτα. Σε μια τρίωρη πτήση βρήκαν 169. Έναν μήνα αργότερα, σε μια άλλη πτήση, εντοπίστηκαν 187 νέα πτώματα, με το σύνολο να ξεπερνά τα 350. Οι αριθμοί αυτοί είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά τους θανάτους ελεφάντων από ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν σχετίζεται με ξηρασία.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε τη λαθροθηρία ως αίτιο, σημειώνοντας πως δεν είχαν αφαιρεθεί οι χαυλιόδοντες, σύμφωνα με το phys.org Επίσης παράδοξο είναι το ότι πεθαίνουν μόνο ελέφαντες, αφού αν ήταν λαθροθήρες που χρησιμοποιούσαν δηλητήριο, θα πέθαιναν και άλλα ζώα.

Ο Μακ Καν επίσης λέει πως ο τρόπος που πεθαίνουν –με πολλά ζώα να πέφτουν στα πρόσωπά τους– και οι θεάσεις ελεφάντων που περπατούν κυκλικά υποδεικνύουν κάτι που πλήττει τα νευρικά τους συστήματα. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ασθένειας που μπορεί να περάσει και στον άνθρωπο: Ο ίδιος υποδεικνύει την Covid-19, που θεωρείται πως άρχισε από τα ζώα.

(Huffingtonpost.gr)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Photo Credit: African elephants at a waterhole at Senyati Safari Camp in Botswana. Michael / Adobe


Σχολιάστε εδώ