Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι εργαλείο

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι εργαλείο

-Σε άλλη κατεύθυνση είναι οι προτάσεις Πικραμμένου

Η θητεία της Ντόρας για χρόνια δίπλα στον πατέρα της, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, της έχει προσφέρει πολλά… Της έχει δώσει τη δυνατότητα να βλέπει με την πρώτη ματιά ποιο είναι το πρόβλημα.

Και σήμερα το πρόβλημα εντοπίζεται στον χώρο της Δικαιοσύνης, την ο­ποία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για να βρίσκουν λύσεις που εξυπηρετούν τις μεθόδους τους προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία. Αυτό βγαίνει ξεκάθαρα από το άρθρο της για τη Δικαιοσύνη στην «Καθημερινή» με τίτλο «Να μην πέσουμε στην παγίδα της ποδοσφαιροποίησης». Η Δικαιοσύνη δεν είναι ποιος θα βάλει γκολ…

Γράφει συγκεκριμένα: «Μια ουσιαστικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο το κύρος του ίδιου του θεσμού, αλλά κυρίως την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια σύγχρονη δημοκρατία αν έχουμε μια Δικαιοσύνη η οποία νοσεί.

Και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κρίνεται κατά πως μας βολεύουν οι αποφάσεις της. Αυτό άλλωστε μας διαφοροποιεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς η Δικαιοσύνη δεν είναι εργαλείο. Αλλά αυτό πρέπει και να το διασφαλίσουμε στη συνείδηση των πολιτών. Διαφορετικά η χώρα δεν θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα. Ούτε θεσμικά, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Η πρόκληση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη. Τώρα πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δένδρο».

Ποιος ο στόχος των προτάσεων Πικραμμένου;
Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, ακόμα και στελέχη της Δικαιοσύνης, με αυτά που προτείνει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Προς άλλη κατεύθυνση, όμως, είναι οι προτάσεις που έχει δημοσιοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεντεύξεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένος.

Ξεκίνησε με την ανάγκη να αποκτήσει η Δικαιοσύνη «ανοιχτόμυαλους» δικαστές και προχώρησε με τον διορισμό δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, οι οποίοι μετά θα δικηγορούν ξανά, την κατάργηση της επετηρίδας και τον ορισμό δικαστών που θα ασχολούνται μόνο με οικονομικές υποθέσεις, αίτημα που είναι του ΣΕΒ αλλά και των έξω…

Όλα αυτά, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οδηγούν στην κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στο κλείσιμο της πόρτας σε όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο;

Μάλιστα, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γρηγόρης Καλφέλης επισήμανε σε άρθρο του ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι ανώνυμη εταιρεία».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: facebook/DoraBakoyannis


Σχολιάστε εδώ