Τι είπε ο Αδ. Γεωργιάδης για την υπογραφή της σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά

Τι είπε ο Αδ. Γεωργιάδης για την υπογραφή της σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά

O Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Ήταν, αν θυμάμαι καλά, κύριε Ανδριόπουλε, τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου όταν είχαμε συναντηθεί για πρώτη φορά στο γραφείο μου με τη νέα μου τότε ιδιότητα και μου είχατε παρουσιάσει το σχέδιο για τον λεγόμενο Πύργο του Πειραιά, για ένα κτίριο το οποίο, ενώ νόμιζα ότι ήταν λίγο νεότερο, είδα ότι έχει ακριβώς την ίδια ηλικία με εμένα, γιατί εγώ είμαι γεννηθείς το 1972, άρα, λοιπόν, εφόσον τα πρώτα θεμέλια μπήκαν το 1972 είναι ακριβώς η ηλικία του Αδώνιδος Γεωργιάδου και προφανώς μερικών άλλων.

Και είναι εντυπωσιακό ότι χρειάζεται στην χώρα μας για να γίνουν αυτονόητα πράγματα, να περάσουν τόσα χρόνια.

Πριν είχα σκοπό και εγώ να συνδυάσω την έναρξη των έργων στο Ελληνικό με τον Πύργο στον Πειραιά, και όπως το σκεφτόμουν να το πω, έλεγα θα με περάσουν για υπερβολικό. Χαίρομαι πάρα πολύ, κύριε Ανδριόπουλε, που συμπίπτει το όραμά μας γιατί πράγματι εδώ δεν μιλάμε μόνο για τον Πύργο του Πειραιά, εδώ μιλάμε για κάτι πολύ ευρύτερο, το οποίο, όμως, κύριε Δήμαρχε, σηματοδοτεί η ανάπλαση του Πύργου του Πειραιά.

Για την ακρίβεια, χωρίς την ανάπλαση του Πειραιά δεν θα μπορούσε να γίνει, δεν λέω μόνο τον Πύργο, λέω όλα αυτά που γίνονται.

Αλλά ας φτάσουμε στο προκείμενο. Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την EBRD. Η συνεργασία μας με την EBRD όλο αυτό το διάστημα είναι υποδειγματική. Η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση με έργα επιλεγμένα πολύ μεγάλης πολλαπλασιαστικής αξίας και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα.

Οπότε ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό, δεν ξεχνάμε την ουσιαστική σας συμβολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα και εκ μέρους του κυρίου Πρωθυπουργού, που πολύ θα ήθελε να είναι εδώ σήμερα αλλά δεν μπορούσε, τον κύριο Δήμαρχο Πειραιώς όχι μόνο για το όραμα, γιατί προφανώς η ιδέα του να αξιοποιηθεί επιτέλους ο Πύργος του Πειραιά είναι επαινετέα, σίγουρα και πολλοί θα την είχαν στο παρελθόν, από παιδάκι θυμάμαι να συζητάμε όλοι, Τάκη, όταν παίρναμε τα πλοία για να φύγουμε για τις διακοπές μας, όταν κατεβαίναμε στον Πειραιά για να κάνουμε μία δουλειά και κοιτάζαμε αυτό το κουφάρι και αναρωτιόμαστε: «γιατί μένει αυτό το κουφάρι εδώ αναξιοποίητο;»

Και πηγαίναμε ξανά και ξανά και ξανά, εμείς μεγαλώναμε, το κουφάρι κατέρρεε και τίποτα δεν γινόταν.

Άρα το όραμα αυτό καθ’ αυτό να αξιοποιηθεί ο Πύργος του Πειραιώς είναι από μόνο του επαινετό.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση εξαιρετικά επαινετέα είναι η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, ολοκληρώθηκε σε χρόνους ρεκόρ για το ελληνικό δημόσιο, και το κυριότερο ολοκληρώθηκε χωρίς καμία γραφειοκρατική καθυστέρηση. Δεν υπήρξε πουθενά η παραμικρή ένσταση, η παραμικρή αμφισβήτηση του σχεδίου. Αυτό είναι όντως σχετικά σπάνιο.

Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιώς ήταν όπως έπρεπε να είναι ώστε να μην αφήσουν κανένα περιθώριο σε κανένα να αμφισβητήσει τις προθέσεις, τον τρόπο κατασκευής και τον τρόπο ανάθεσης αυτού του σπουδαίου έργου.

Οφείλω να κάνω μία ειδική αναφορά, όμως, και στην εταιρεία Dimand, την οποία την έχω συναντήσει σε πολλά διαφορετικά έργα και το διάστημα που είμαι Υπουργός και πριν.

Κύριε Ανδριόπουλε, είμαι εξαιρετικά ευτυχής που έχετε αναλάβει εσείς να ολοκληρώσετε αυτό το έργο. Όλες οι δουλειές που έχω παρακολουθήσει στην Dimand όλο αυτό το διάστημα είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Είναι υπόδειγμα επαγγελματισμού και υπόδειγμα οράματος.

Αυτό με πείθει ότι και η ανάπλαση του Πύργου του Πειραιώς θα είναι των ιδίων επιπέδων επαγγελματισμού και θα γίνει ένα έργο το οποίο δεν θα γίνει απλώς για να το εγκαινιάσουμε αλλά θα γίνει ένα έργο για να μείνει και να το απολαύσει και ο λαός του Πειραιώς αλλά θα έλεγα και της Ελλάδος γενικότερα.

Και όπως λέγαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό την Παρασκευή στο Ελληνικό ότι μετά από 20 χρόνια ξεκινήσαμε επιτέλους ένα έργο για να αξιοποιήσουμε ένα απίθανο άλλο οικόπεδο, για φαντάσου, Δήμαρχε, δίπλα στη θάλασσα ένα οικόπεδο 20 χρόνια που έμενε χαβούζα γιατί δεν παίρναμε την απόφαση να ξεκινήσουμε να βάλουμε μπρος.

Με τον ίδιο τρόπο, ιδίας σημασίας σύμβολο είναι ο Πύργος του Πειραιώς, γιατί είναι η βιτρίνα του Πειραιώς, είναι αυτό που βλέπει κάποιος όταν έρχεται και αυτό που βλέπει κάποιος όταν φεύγει. Και άρα ήταν αδύνατον να πείσεις ότι η χώρα σοβαρεύει και αλλάζει όταν στο κέντρο του πρώτου λιμανιού, όχι της Ελλάδος, αλλά ενός από τα πρώτα λιμάνια στον πλανήτη, έμενε στο κέντρο του αυτό το κουφάρι.

Άρα, αυτό το οποίο γίνεται εδώ σήμερα γράφει ιστορία, είμαι εξαιρετικά ευτυχής που η σύμβαση υπογράφεται επί δικής μου θητείας και επί της Κυβερνήσεώς μας, θα είμαστε όλοι παρόντες για να το εγκαινιάσουμε σε 2,5 χρόνια.

Και ιδιαίτερα να εξάρω εκ μέρους της Κυβερνήσεως το γεγονός ότι η κρίση της πανδημίας δεν εμπόδισε την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου.

Θέλω, κλείνοντας, να κάνω και μία ειδική αναφορά σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιώς το οποίο γνωρίζω ότι υποστήριξε, κύριε Βλαχάκο, το σχέδιο αυτό.

Είναι σημαντικό ότι σε τέτοια σχέδια υπάρχει πολιτική σύμπνοια, κύριε Δήμαρχε, διότι όταν δεν υπάρχει πολιτική σύμπνοια εμφανίζονται πολλά εμπόδια.

Το ότι εδώ υπάρχει πολιτική σύμπνοια σημαίνει ότι μπορείτε και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας γρηγορότερα και η Demand να κάνει τη δουλειά της καλύτερα και η EBRD να δώσει τα χρήματα ευκολότερα και η Alpha Bank να στηρίξει το έργο με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Όλα αυτά συγκλίνουν, λοιπόν, στο να έχουμε εδώ στον Πειραιά μία επιτυχία, μία επιτυχία όχι μόνο του Πειραιώς αλλά μία επιτυχία της χώρας».


Σχολιάστε εδώ