Ρευστοποιεί κεφαλαιουχικά μερίδια 286.000.000 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ για να πληρωθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις

Ρευστοποιεί κεφαλαιουχικά μερίδια 286.000.000 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ για να πληρωθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις

Μηδενικά τα έσοδα με την οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού

-Σε 27.100.000 ευρώ τον μήνα υπολογίζεται η επιβάρυνση του φορέα

Οι πρώτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε στη χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). 

Και αυτό προκύπτει από την εισήγηση που έκανε την Πέμπτη προς το διοικητικό συμβούλιο η αρμόδια οικονομική υπηρεσία του, ζητώντας την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020 για τις επικουρικές συντάξεις, υπό τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, δεδομένων και των ρυθμίσεων του «νόμου Βρούτση» (4670/2020), για τη χορήγηση των αυξημένων επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση της υπηρεσίας, για το 2020 στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων προβλεπόταν πλεόνασμα 9.200.000 ευρώ τον μήνα και συνολικά για όλο το έτος 110.385.000 ευρώ. Εξαιτίας, όμως, του lockdown της οικονομίας αλλά και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία των πληττόμενων επιχειρήσεων, όπως ήταν η αναστολή της υποχρέωσης για την καταβολή των εισφορών, υπήρξε σημαντική υστέρηση στα έσοδα του φορέα.

Σύμφωνα, πάντως, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του e-ΕΦΚΑ η εικόνα αυτή των εσόδων του φορέα, παρότι είναι ανησυχητική, είναι προσωρινή και αναστρέψιμη, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές και επανέλθει σύντομα η κανονικότητα στη ροή των εσόδων, τόσο λόγω της επανέναρξης καταβολής των εισφορών, όσο και των δόσεων που έχουν οριστεί για τις εισφορές των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Η παραπάνω εικόνα επιβαρύνεται και από τις απαιτήσεις που υπάρχουν για την πληρωμή των αυξημένων επικουρικών συντάξεων του «νόμου Βρούτση», οι οποίες επιβαρύνουν κάθε μήνα τον φορέα 27.100.000 ευρώ, ενώ συνολικά για το χρονικό διάστημα από 1/10/2019, που ξεκίνησε η χορήγησή τους, μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κατά 271.000.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, με τον ν. 4680/2020, βάσει του οποίου εντάχθηκαν στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ, ο e-ΕΦΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση για την καταβολή των μη καταβληθεισών επικουρικών συντάξεων της χρονικής περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2018 για τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2018 για τους αντίστοιχους συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ, το κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 55.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, ένα μέρος του ποσού αυτού θα καλυφθεί από τις εισφορές της Εθνικής Τραπέζης προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, που για το 2018 ήταν περίπου στα 39.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα, όμως, 16.000.000 ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από τον e-ΕΦΚΑ.

Η οικονομική κατάσταση του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και από την υποχρέωση απόδοσης των παρακρατηθέντων ποσών για τον ΑΚΑΓΕ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΦΜΥ.

Με βάση αυτήν την εικόνα και ακριβώς για να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ρευστότητας, που θα έθετε σε κίνδυνο την απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των αναδρομικών τους, το ΔΣ του φορέα αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη ρευστοποίηση μεριδίων από το Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (ΚΚΝΠΔΔ και ΑΦ), συνολικού ύψους 286.000.000 ευρώ.

Τα μερίδια που θα ρευστοποιηθούν κατανέμονται ως εξής: Τον Ιούλιο 90.000.000 ευρώ, τον Αύγουστο 130.000.000 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 66.000.000 ευρώ.

Την ίδια μέρα θα πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε ομόφωνα, την Πέμπτη, να εισηγηθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την έκδοση υπουργικής απόφασης για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων την ίδια μέρα με αυτή των κύριων συντάξεων. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί πλέον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώθηκε στον e-ΕΦΚΑ και άρα δεν υφίσταται λόγος για πληρωμή σε διαφορετικές ημερομηνίες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ