Θρακιώτικα: Η ΕΕ να αντιδράσει στις απειλές της Τουρκίας με πράξεις και όχι με λόγια

Θρακιώτικα: Η ΕΕ να αντιδράσει στις απειλές της Τουρκίας με πράξεις και όχι με λόγια

Μια πολύ σημαντική δήλωση έκανε από τις Καστανιές ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η τοποθέτηση Δένδια απηχεί (αν μη τι άλλο) την πραγματικότητα, σε μια περίοδο που η «τρέλα» της Τουρκίας οδηγεί σε περιπέτειες την ευρύτερη γειτονιά μας και θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της…

Στην ουσία τής λέει πως πρέπει να σταματήσει τα λόγια και να αντιδράσει με πράξεις απέναντι στον παραλογισμό της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα της κατέστησε σαφές πως το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά την Ευρώπη και την Τουρκία.

Είτε επειδή η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει είτε επειδή πά­ντα υπάρχει τρόπος, η δήλωση Δένδια αποτελεί την πιο ειλικρινή (μέχρι τώρα) κατάθεση μιας κατάστασης που, τουλάχιστον, οι Θρακιώτες και οι νησιώτες ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Στις Καστανιές, στις 24 Ιουνίου 2020 ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε:

«Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: Της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Εκμετάλλευσης ανθρώπων που είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων απέτυχε.

Η ΕΕ απέρριψε την παραβίαση από την Τουρκία της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εργαλειοποίηση αθώων ανθρώπων.

Σήμερα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα εξαιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά.

Ταυτόχρονα, η Ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Αλλά, επίσης, εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της.

• Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώ­ντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη.

• Στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

• Στη Λιβύη, περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νεο-οθωμανικές της βλέψεις.

• Βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

• Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

• Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστει το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει.

Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Η μεταμφίεση, σήμερα, των κανονιοφόρων του 19ου και 20ού αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την Τουρκία ήταν οι πλέον εύστοχες και επίκαιρες.

Η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό, όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».

Να… ξυπνήσουμε και να συρθούμε σε διάλογο…

Η νοοτροπία και η φιλοσοφία της γείτονος παρουσιάζεται για άλλη μια φορά… Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά τις δηλώσεις Δένδια, ζητά από την Ελλάδα και τον ελληνοκυπριακό τομέα «να… ξυπνήσουν από το όνειρο πως θα μπορέσουν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της, πιστεύοντας πως θα αυτό είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο» και τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ελπίζει σε τρίτους, αλλά να προσπαθήσει να… λύσει τα θέματα μιλώντας μαζί μας»…

Γεγονός είναι ότι η Τουρκία την αλαζονεία της δεν την… κρατά μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όποια χώρα στέκεται εμπόδιο στον… περίπατο που ονειρεύεται.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου απέναντι στη Γαλλία, την οποία και αποκαλεί «γελοία», επειδή, όπως σημειώνει, εξέφρασε την αντίθεσή της προς την Τουρκία.

Παράταση…

Εν τω μεταξύ, στη Θράκη, ο κορονοϊός «πρασινίζει» όλες τις περιοχές και οι αρχές αναγκάζονται να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό, παρατάθηκαν για άλλες πέντε μέρες (25 – 30 Ιουνίου) τα μέτρα αυστηρής καραντίνας και περιορισμού κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου (ΠΕ Ξάνθης), για την αποφυγή της διασποράς του ιού… Άρση της καραντίνας έγινε στο Αγίασμα (ΠΕ Ροδόπης), ενώ αρχίζει να διαφαίνεται η διασπορά του ιού σε όλη την περιοχή, με την αύξηση των κρουσμάτων στο βουνό και την πεδιάδα…

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ