Μήνυμα Μητσοτάκη προς Σαμαρά: Εγώ αποφασίζω για την κυβέρνηση

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Σαμαρά: Εγώ αποφασίζω για την κυβέρνηση

-Τα τρία σενάρια για τον ανασχηματισμό

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι εκείνος που αποφασίζει για τη σύνθεση της κυβέρνησης είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης και κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει λόγο. Αυτά με αφορμή –προφανώς– την έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών, που ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό να παρεμβαίνει για να… προστατεύσει συγκεκριμένους υπουργούς από τις επερχόμενες αλλαγές.

«Αγγελιοφόρος» του… μηνύματος ο υπουργός Επικρατείας και alter ego του πρωθυπουργού, ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος καλείται κάθε τόσο να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με μπαράζ δημοσιευμάτων είπε επί λέξει: «Θα ήταν δυνατόν ένας πρωθυπουργός, με τα επίπεδα δημοφιλίας που έχει, αλλά ιδίως με το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με τους πολίτες, να άγεται και να φέρεται στις αποφάσεις του; Αυτό είναι απλώς αστείο». Και, πάντα στον ίδιο τόνο, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται ποτέ (σ.σ.: ο Κυρ. Μητσοτάκης) να παρασυρθεί ούτε από τον Τύπο, ούτε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ούτε βέβαια από οποιον­δήποτε άλλον».

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν περιορίσθηκε ωστόσο στο να μεταφέρει το μήνυμα, προχώρησε και στη διαπίστωση ότι δεν αρμόζει στον κ. Σαμαρά να πιέζει ή να απαιτεί σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Είπε για την ακρίβεια: «Δεν ταιριάζει στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, που έχει υψηλό επίπεδο ευθικρισίας, να διοχετεύει τέτοιου τύπου εντολές ή να προσπαθεί να περάσει τη γραμμή του στον σημερινό πρωθυπουργό». Αντίδραση, επίσημη ή μέσω συνεργατών του, από την πλευρά του κ. Σαμαρά δεν υπήρξε. Ούτε για τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στον ανασχηματισμό ούτε για το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, ενεργό παραμένει το σενάριο του ανασχηματισμού, με ανοιχτή την ημερομηνία των τελικών αποφάσεων από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Τα σενάρια που συζητούνται είναι κατά βάση τρία:

Το πρώτο προβλέπει αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης τον άλλο μήνα, λίγο πριν – λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (17 – 18 Ιουλίου), για να συμπέσουν χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ανασχηματισμό προς το τέλος Αυγούστου, ούτως ώστε ο Κυρ. Μητσοτάκης να ανέβει με νέα κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το τρίτο σενάριο μεταθέτει τις κυβερνητικές αλλαγές για αργότερα το φθινόπωρο. Ως προς την ουσία του ανασχηματισμού, οι πληροφορίες επιμένουν να κάνουν λόγο για διορθωτικές κινήσεις. Με αντικατάσταση τριών – τεσσάρων υπουργών, τη μετακίνηση δύο – τριών άλλων και την απομάκρυνση αρκετών υφυπουργών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ