1,2 τρισ. δολ. και 120 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον τουρισμό!

1,2 τρισ. δολ. και 120 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον τουρισμό!

Σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος

-Τα κρουαζιερόπλοια μέχρι στιγμής δεν φαίνονται στον ορίζοντα
-Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις…

«Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της 28ης Γενικής Συνέλευσης, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επισήμανε: «Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας».

Δυστυχώς, τα νέα από το μέτωπο των τουριστικών αφίξεων δεν αφήνουν περιθώρια για κάποιο χαμόγελο.
Ήδη μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έρχονται φέτος κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα. Και αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για τα νησιά μας.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Και το αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση 51,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ μείον 6% και μείον 9%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, ανάλογα και με το πώς και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση των εσόδων θα κυμανθεί από 62%, ήτοι μείον 910 δισ. δολάρια, έως 79%, ήτοι μείον 1,2 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο 100 – 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό παγκοσμίως. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ