Καταπέλτης το πόρισμα του «Δημόκριτου»  για τη δυσοσμία σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα

Καταπέλτης το πόρισμα του «Δημόκριτου» για τη δυσοσμία σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα

Kαταπέλτης είναι το Δ’ Παραδοτέο Πρωτόκολλο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για την προέλευση της δυσοσμίας που αναστατώνει και προκαλεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Το 2018 σε πέντε σημεία στην περιοχή, όπου μετρήθηκαν σε καθημερινή βάση αιωρούμενα σωματίδια και πτητικές οργανικές ενώσεις (οσμηρές και μη οσμηρές) διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα. Επίσης ανιχνεύθηκαν οι πηγές των μετρούμενων ρύπων και εκτιμήθηκε η συνεισφορά τους στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Τα σημεία που έγιναν οι μετρήσεις ήταν το 2o Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, το 4o ΓΕΛ Κερατσινίου, το 1o Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου, ο Οικισμός Μετρήσεων Ατμοσφαιρικών Ρύπων και η Γέφυρα στο Κερατσίνι.

Η έρευνα απέδειξε ότι επτά παράγοντες προκαλούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας που αντιστοιχήθηκαν σε επτά πηγές. Αυτές είναι: Η βιομηχανική δραστηριότητα (καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών), τα δευτερογενώς σχηματιζόμενα νιτρικά αιωρούμενα σωματίδια, οι δραστηριότητες του λιμανιού, η επαναιώρηση σκόνης από το έδαφος, τα δευτερογενώς σχηματιζόμενα θεϊκά αιωρούμενα σωματίδια, οι εκπο­μπές οχημάτων και οι φυσικές θαλάσσιες εκπομπές.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της έρευνας, τα υψηλά ποσοστά SPAH, διοξειδίου του θείου, χαλκού και νικελίου υποδεικνύουν συσχέτιση με εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών. Η επίδραση μάλιστα της πηγής ήταν εντονότερη όταν φυσούσαν δυτικοί, νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι, δηλαδή όταν η φορά των ανέμων ήταν από την παράκτια ζώνη μεταξύ Περάματος και λιμένος Πειραιά.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δώσει πριν από έξι χρόνια την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών πλοίων και η κυβέρνηση Τσίπρα παρέτεινε το 2018 τη λειτουργία του κατά 20 χρόνια. Όταν πριν από δύο χρόνια ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος είχε ζητήσει το αρμόδιο υπουργείο να κάνει έλεγχο, τα όργανα που έστειλε είπαν ότι δεν… τους μυρίζει τίποτα. Τώρα όμως που… μύρισε ο «Δημόκριτος» και αποκάλυψε την αιτία δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ