Τανζανία: Όταν η τύχη είναι με το μέρος σου

Τανζανία: Όταν η τύχη είναι με το μέρος σου

Ένας ανθρακωρύχος από την Τανζανία έγινε εκατομμυριούχος εν μία νυκτί, μετά την πώληση δύο σπάνιων πετρωμάτων τανζανίτη.

Τα δύο αυτά πετρώματα είναι τα μεγαλύτερα που βρέθηκαν ποτέ στην Τανζανία. Ο Saniniu Laizer αμείφθηκε με 3,4 εκατ. δολάρια από το υπουργείο Εξορύξεων της χώρας για τους πολύτιμους λίθους, το συνολικό βάρος των οποίων φτάνει τα 15 κιλά. «Αύριο θα κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι», δήλωσε στο BBC ο Saniniu Laizer, ο οποίος είναι πατέρας πάνω από 30 παιδιών.

Ο τανζανίτης εντοπίζεται μόνο στη Βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κοσμημάτων. Θεωρείται ένας από τους σπανιότερους πολύτιμους λίθους στη Γη και σύμφωνα με τοπικό γεωλόγο, που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο, τα αποθέματά του ενδέχεται να εξαντληθούν πλήρως μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Η τιμή του λίθου καθορίζεται από τη σπανιότητά του και το χρώμα του.

Ο Saniniu Laizer εξόρυξε τις πέτρες, βάρους 9,2 κιλών και 5,8 κιλών, την περασμένη εβδομάδα, αλλά τις πούλησε την Τετάρτη. Μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος βράχος τανζανίτη που είχε εξορυχθεί είχε βάρος 3,3 κιλά.

Ο Πρόεδρος της χώρας Τζον Μαγκουφούλι τηλεφώνησε στον ανθρακωρύχο για να τον συγχαρεί. «Αυτό είναι το όφελος για τους μικρούς ανθρακωρύχους και αποδεικνύει ότι η Τανζανία είναι πλούσια», ανέφερε ο Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας. Ο Μαγκουφούλι, που αναδείχθηκε στην εξουσία το 2015, έχει δεσμευτεί να διαφυλάξει τα εξορυκτικά συμφέροντα της Τανζανίας και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από τη δραστηριότητα.

Ο Saniniu Laizer, 52 ετών, που έχει τέσσερις συζύγους, ανέφερε ότι θα σφάξει μία από τις αγελάδες του για να γιορτάσει το γεγονός, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει στην κοινότητά του, φτιάχνοντας ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο. «Υπάρχουν πολλοί φτωχοί εδώ γύρω που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο», είπε.

«Δεν είμαι μορφωμένος, αλλά μου αρέσουν τα πράγματα να λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο. Έτσι, θα ήθελα τα παιδιά μου να διευθύνουν την επιχείρηση, επαγγελματικά», υποστήριξε, προσθέτοντας πως δεν θα αλλάξει ο τρόπος ζωής του και θα συνεχίσει να φροντίζει τις 2.000 αγελάδες του. Παράλληλα είπε πως δεν θα λάβει επιπλέον προφυλάξεις τώρα που είναι τόσο πλούσιος. «Υπάρχει αρκετή ασφάλεια (εδώ). Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μπορώ να περπατάω ακόμη και τη νύχτα ανενόχλητος».

Πηγή: lifo.gr

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ