Υδατογραφίες | O Απόστολος Χολέβας στις εκδόσεις «συρτάρι»

Υδατογραφίες | O Απόστολος Χολέβας στις εκδόσεις «συρτάρι»

 

Υδατογραφίες
Απόστολος Χολέβας 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ
Ηρακλειδών 29, Θησείο

Είσοδος Ελεύθερη



Στον χώρο των εκδόσεων «συρτάρι» θα βρίσκονται, από τη Δευτέρα 29 Ιουvίου,
οι υδατογραφίες του ζωγράφου Απόστολου Χολέβα.
Τα μοναδικά έργα θα μπορεί να δει από κοντά το φιλότεχνο κοινό της πόλης σε μια λιτή και πυκνή παρουσίαση.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/314629579534579/


Λουλούδια; Πάλι; Ακουαρέλες; Πάλι;
Κι όμως. Στην έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε ένα φυτολόγιο ακόμα, έστω και σε καλής τεχνικής απόδοση. Έχουμε μια σειρά από πορτρέτα που δεν είναι νεκρές φύσεις αλλά πάλλονται από δύναμη. Δύναμη που πηγάζει από την επίγνωση των αδυναμιών και του εύθραυστου χαρακτήρα των λουλουδιών και κατ’ επέκταση της ομορφιάς, του έρωτα και της ζωής.
Ο Απόστολος Χολέβας υπηρετεί την ομορφιά και στην προσωπική του ζωή του αλλά και στην τέχνη. Είναι υπηρέτης της ανθρωπιάς και βρίσκεται πάντοτε κοντά στη φύση. Αυτό φαίνεται τόσο στον τρόπο που ζωγραφίζει όσο και στη σύνθεση του κάθε πίνακα.
Η δουλειά του αποπνέει μια γαλήνη σχεδόν εξαϋλωμένη, μεταφυσική. Με τα χρώματα που χρησιμοποιεί, με τον τρόπο που δουλεύει την παλέτα, νιώθουμε ότι έχει την ίδια ευγένεια με τους αγιογράφους, τους ειλικρινείς αγιογράφους.
Τα λουλούδια του περιτυλίγονται συχνά από μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κι έτσι η ματιά του ζωγράφου ξεπερνά το ρεαλισμό και την εικονογράφηση και αγγίζει μια συμβολιστική, και μερικές φορές, αφαιρετική ζωγραφική. Μας ζητά να αποτρέψουμε το βλέμμα μας από τις ασχήμιες του σύγχρονου κόσμου και να στραφούμε σε μια ενδόμυχη αναζήτηση της χαμένης μας αυθεντικότητας.
Ίσως σε κάποιους αυτό το αίτημα να μοιάζει κλασικό, ενώ είναι τελικά ανατρεπτικό, καθώς αντιμάχεται την τεχνοκρατική αντίληψη που κυριαρχεί στην εποχή μας.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα θέματά του ο Απόστολος Χολέβας μάς θυμίζει τη συγγραφέα Μέλπω Αξιώτη που γράφει στην Κάδμω: «Όπως στον έρωτα περίμενες να σου έρθει πρώτα η επιθυμία. Τότε το πιο μικρό χαμομήλι της γης, γινόταν ένας γίγαντας».
Η έκθεση αυτή πετυχαίνει να μας θυμίσει την ομορφιά των ταπεινών. Την πραγματική ομορφιά.

-Νίκος Γραικός- καθηγητής ελληνικών


Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Απόστολος Χολέβας γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας και μεγάλωσε στην Κυψέλη Ημαθίας. Εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος και είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος.

Εκθέσεις και άλλες εικαστικές δράσεις:

2015: Καλλιτεχνικά δρώμενα από την ομάδα «Εμείς οι Άλλοι» στις παλιές κατασκηνώσεις Κωστοχωρίου Βεροίας.
2016: Πρώτη ατομική έκθεση με τίτλο «Στην αυλή μού» | Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης.
2017: «Πρόσωπο – Προσωπείο» | Ομαδική έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
2017: «Η πολιτεία των πουλιών» | Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
2017: «Η πολιτεία των πουλιών» | Παρουσίαση της έκθεσης στο Διεθνές Συνέδριο Δασολογίας | Εκθεσιακός χώρος «Οικία Τσάμη».
2018: «Η πολιτεία των πουλιών» στα Ιωάννινα : Εκθεσιακός χώρος «Tο Θυμωμένο Πορτρέτο» | Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.
14 Μαρτίου 2018: «Η πολιτεία των πουλιών» | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας | Οργανωτές : Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.
29 Απριλίου 2018 | «Η πολιτεία των πουλιών» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο | Διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΠΕΕΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
7 Μαΐου 2019 | Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσής Έδεσσας Γιαννιτσών | Συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας : Έκθεση «ΑκουαρΈλα στην Αυλή μου».
16 Απριλίου 2019 | 4η Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας σε συνεργασία με ΚΠΕ Έδεσσας, Γιαννιτσών | Δήμος Σκύδρας : Έκθεση : «ΑκουαρΈλα στην Αυλή μου»

Εθελοντικές δράσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο εξωτερικό καθώς και σε δημοτικές συλλογές.



ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ

1. Ελάφι στην πανσέληνο
2. Μπουμπούκι Τριαντάφυλλου
3. Τριαντάφυλλο που δεν έχει ανοίξει
4. Αναρριχώμενο Τριαντάφυλλο
5. Αναρριχώμενο Τριαντάφυλλο ΙΙ
6. Ανεμώνη (Παπαρούνα)
7. Μπλε Ανεμώνη
8. Άγρια Ανεμώνη και φύλλα Αγριάδας
9. Άγριες Μαργαρίτες
10. Ίριδα
11. Λουλούδι Μανόλιας
12. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως ή Αλβίζια
13. Κλαδί Ροδιάς
14. Ιαπωνική Μανόλια

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ

Ηρακλειδών 29, Θησείο
Τ. 2111189584
Κ. 6944235080
info@syrtari.com
www.syrtari.com


Σχολιάστε εδώ