Η Ευρώπη βαριακούει;

Η Ευρώπη βαριακούει;


Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ


-Ο μονόπλευρος σεβασμός έχει τα όριά του

Θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα είναι για πά­ντα ο κυματοθραύστης πάντων. Δεν θα είναι η χώρα που θα δέχεται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκείνη θα βαριακούει. Περιμένω μια έντονη αντίδραση απ’ όλους τους συμμάχους, που ενώ παθιάζονται για τα νησιά μας, τη θάλασσα, τον γαλάζιο ουρανό, δεν έχουν αντιληφθεί την υπομονή και τη συγκρατημένη μας οργή εμπρός στον θρασύτατο εχθρό της Ελλάδας, τους Τούρκους.

Τι ρόλο, επιτέλους, έχει αυτός ο πελιδνός άντρας, που με το έτσι θέλω καταπατά την ιστορία και επιβάλλει τον ετσιθελισμό του, κάνοντας το σπουδαιότερο μνημείο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού τζαμί. Είναι σαν να σβήνει για πάντα γεγονότα, που ενώ τα γιορτάζει με παρελάσεις και τυμπανοκρουσίες, με κραυγές πορθητή –μιλώ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης–, προσπαθεί με τερτίπια να ξεχάσει ότι η παγκόσμια αρχή είναι η διατήρηση μνημείων ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Αλλά τι να πει κανείς. Πήξαμε στα τουρκικά σίριαλ, που δείχνουν ένα κράτος πολιτισμένο, με ευαισθησίες και σπουδαίους επιστήμονες.

Αναρωτιέμαι αν πράγματι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την παιδεία, οι πρυτάνεις, οι πανεπιστημιακοί τους, οι άνθρωποι των γραμμάτων, πιστεύουν σ’ αυτό το παθιασμένο μίσος ενός αρχηγού κράτους που θέλει να εξαφανίσει την Ιστορία καταπατώντας έναν ιερό τόπο, ενώ από την άλλη μεριά φρο­ντίζει να διατηρεί το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέπτονται με γιορτές και νταούλια.

Μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η μονόπλευρη στάση σεβασμού σε ό,τι θυμίζει γενιές περασμένες, που έδρασαν και άφησαν πίσω τους τ’ αχνάρια τους, τόπους ιερούς, πόλεις που στάθηκαν στα χρόνια, δείχνοντας τις καλοσχεδιασμένες κατοικίες, τις αγορές, τις εστίες της θρησκείας τους, θαυμαστά έργα θαυμαστών ανθρώπων.

Για σκεφτείτε ποιοι και πριν από πόσα χρόνια έβαλαν τα θεμέλια αυτού του Ναού της Αγίας Σοφίας, που δέσποζε στην Προποντίδα. Είναι τουλάχιστον ιεροσυλία όταν προσπαθείς να κατεδαφίσεις ό,τι άφησαν προγενέστερες γενιές πριν αιώνες, έργα που δημιούργησαν καλλιτέχνες με απαράμιλλη τέχνη, ή να τα κρύβεις με πανιά, γιατί βέβαια κατέστρεψαν τις αγιογραφίες, αφήνοντας μερικές αλώβητες, και τώρα είναι πολύ δύσκολο να βάψουν όσες έχουν απομείνει. Έτσι αρκούνται στις κουρτίνες, ενώ στα μάτια του Ερντογάν φαντάζει το μεγαλείο ενός τεράστιου οικοδομήματος να μοιάζει με την πρωθυπουργική κατοικία. Εκεί όπου θα μπορεί να γιορτάζει το μπαϊράμι ο μεγαλοπρεπής Σουλτάνος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ