Αποκλειστικό: Εκδόθηκαν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις

Αποκλειστικό: Εκδόθηκαν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις

-Κερδίζει το στοίχημα που είχε θέσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Αυτό που φάνταζε αδύνατον πριν από έναν χρόνο σήμερα συμβαίνει και ήδη οι υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) έχουν προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων 800 ψηφιακών συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η σχετική ομάδα εργασίας του e-ΕΦΚΑ, η οποία αποτελείται από τα πλέον έμπειρα στελέχη του στον τομέα των συντάξεων, υπό την καθοδήγηση του διοικητή του κ. Χάλαρη, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή ως ειδικός για ζητήματα πληροφορικής, έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τον όλο σχεδιασμό του συστήματος και πλέον τεστάρει το παραγωγικό κομμάτι του, με την έκδοση των πρώτων ψηφιακών συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, παρότι το κλείσιμο των υπηρεσιών του φορέα, λόγω κορονοϊού, επιβράδυνε σημαντικά την προσπάθεια που γινόταν, με την επανεκκίνηση οι ρυθμοί εργασίας έφτασαν στο απόλυτο και ό,τι δεν έγινε στους δύο μήνες του εγκλεισμού ολοκληρώθηκε μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Έτσι, έπειτα από αλλεπάλληλα τεστ και δοκιμές, αλλά και διορθωτικές κινήσεις, το ψηφιακό σύστημα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα και ήδη έχουν εκδοθεί δοκιμαστικά περισσότερες από 800 συ­νταξιοδοτικές αποφάσεις, οι οποίες με τον συμβατικό τρόπο θα έβγαιναν μετά την πάροδο πολλών μηνών. Σύμφωνα με τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πρωτόγνωρο, όχι μόνο για το δικό μας ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για χώρες με πολύ πιο αναπτυγμένες δομές και λειτουργίες στα δικά τους ασφαλιστικά συστήματα.

Το μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο Γιάννης Βρούτσης προσωπικά, καθώς είχε δεσμευθεί ότι μέσα στον Ιούνιο του 2020 θα έχουμε τις πρώτες ψηφιακές συνταξιοδοτικές αποφάσεις, φαίνεται ότι υλοποιείται και αυτό θα πρέπει να του αναγνωριστεί. Ξεκίνησε την προσπάθεια από το 2014 και αν η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε συνεχίσει, το σύστημα αυτό θα λειτουργούσε στην πλήρη του έκταση εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην αρχική φάση το ψηφιακό σύστημα θα αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι οι συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ και οι συντάξεις χηρείας, ανεξάρτητα από ταμείο προέλευσης, ξεκινώντας από αυτές που έχουν υποβληθεί από την 1η Μαρτίου 2020. Συνήθως, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αντιστοιχούν στο 35% – 40% των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο.

Έτσι, πλέον, οι αιτήσεις αυτές θα υποβάλλονται μέσω διαδικτύου και η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση θα βγαίνει άμεσα. Σταδιακά, και μέχρι τα τέλη του 2021, αναμένεται με αυτό τον τρόπο να εκδίδεται σχεδόν το 80% των συντάξεων, δικαιολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη μετονομασία του φορέα σε e-ΕΦΚΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ