Ορατός ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από τους ξένους

Παίζουμε με τη φωτιά

-Σε ετοιμότητα 446 κλίνες

Με ανοιχτό το μέτωπο της Ξάνθης, όπου σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων, η προσοχή (και η αγωνία) της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο πεδίο του τουρισμού. Αύριο ξεκινάει η τουριστική περίοδος και σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.λπ.

Ο ορατός κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από τους ξένους επισκέπτες έχει θέσει τους πάντες σε συναγερμό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δραματικές συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα γενικότερα. Την Παρασκευή οι υπουργοί Υγείας Β. Κικίλιας και Τουρισμού Χ. Θεοχάρης παρουσίασαν το σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών. Σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Ενίσχυση των δομών υγείας, αύξηση του υγειονομικού προσωπικού, επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, διασύνδεση (των νησιών) με τα νοσοκομεία αναφοράς και πρόσβαση σε τεστ ανίχνευσης του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, έχουν δεσμευθεί 446 κλίνες για να υποδεχθούν ασθενείς με κορονοϊό, με δυνατότητα ο αριθμός να φτάσει τις 649, ενώ υπάρχουν έτοιμες 18 ΜΕΘ, που σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να φτάσουν τις 79. Και όλα αυτά μέχρι οι ασθενείς να μεταφερθούν αεροπορικώς ή με πλωτά μέσα στα μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στο μεταξύ οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν να κάνουν τεστ ανίχνευσης για τον ιό σε όλα τα νησιά, κυρίως σε κλειστούς χώρους και σε ευπαθείς ομάδες.

Από σήμερα, Δευτέρα, ανοίγουν τα σύνορα για τους επισκέπτες από 29 χώρες, ενώ τις τελευταίες ημέρες, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από Ρώμη και Μαδρίτη, στον κατάλογο προστέθηκαν Ισπανία και Ιταλία. Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα λιμάνια και αεροδρόμια για όλες τις χώρες, ενώ από αύριο ξεκινούν οι πτήσεις από και προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: mononews.gr


Σχολιάστε εδώ