Πυγολαμπίδες – Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best seller Το Αηδόνι

Πυγολαμπίδες – Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best seller Το Αηδόνι

Συγγραφέας
Kristin Hannah (Κριστίν Χάνα)
Μετάφραση 
Χριστίνα Σωτηροπούλου 


Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα –ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει για μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη.

Για τριάντα χρόνια, η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.

 

> Μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες.

> Έλαβε περισσότερες από 70.000 κριτικές 5* στο Goodreads.

> Σύντομα θα μεταφερθεί σε σειρά στο Netflix με τίτλο Firefly Lane.  


Απόσπασμα βιβλίου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΝΑ

Κάποτε τις αποκαλούσαν τα κορίτσια του Δρόμου με τις Πυγολαμπίδες. Είχε περάσει πολύς καιρός από τότε –πάνω από τρεις δεκαετίες– αλλά εκείνη τη στιγμή, καθώς ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και άκουγε τη χειμωνιάτικη θύελλα να μαίνεται, της φαινόταν σαν να ήταν χτες.
Την προηγούμενη εβδομάδα (που ήταν αδιαμφισβήτητα η χειρότερη της ζωής της) είχε χάσει την ικανότητα να αποστασιοποιείται από τις αναμνήσεις της. Πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό ονειρευόταν ότι ζούσε στο 1974, ήταν ξανά έφηβη, βάδιζε προς την ενηλικίωση στη σκιά ενός χαμένου πολέμου, έκανε ποδήλατο πλάι στην καλύτερή της φίλη σε ένα σκοτάδι τόσο απόλυτο, που τις έκανε σχεδόν αόρατες. Ο τόπος είχε νόημα μόνο ως σημείο αναφοράς, αλλά τον θυμόταν με ολοζώντανες λεπτομέρειες: ήταν μια ελικοειδής ασφάλτινη κορδέλα με βαθιά ρέματα γεμάτα βρόμικο νερό αριστερά και δεξιά, ανάμεσα σε πλαγιές λόφων με πυκνό χορτάρι. Πριν γνωριστούν, ο δρόμος φαινόταν να μην οδηγεί πουθενά· ήταν απλώς ένας επαρχιακός δρόμος που είχε πάρει το όνομά του από ένα έντομο το οποίο κανείς δεν είχε δει ποτέ σε εκείνη τη δύσβατη μπλε και πράσινη γωνιά του κόσμου.
Και μετά είδαν το μονοπάτι η μια με τη ματιά της άλλης. Όταν στέκονταν μαζί ψηλά στον λόφο, αντί για επιβλητικά δέντρα, λασπόλακκους και στο βάθος τα χιονισμένα βουνά, έβλεπαν όλα τα μέρη που μια μέρα θα επισκέπτονταν. Το βράδυ έβγαιναν στα κρυφά από τα γειτονικά τους σπίτια και συναντιούνταν σ’ εκείνον τον δρόμο. Στις όχθες του ποταμού Πίλτσακ κάπνιζαν κλεμμένα τσιγάρα, έκλαιγαν με τους στίχους του «Billy, Don’t Be a Hero» και έλεγαν τα πάντα η μια στην άλλη. Κι έτσι οι ζωές τους ενώθηκαν, μέχρι που στο τέλος του καλοκαιριού κανείς δεν ήξερε πού σταματούσε το ένα κορίτσι και πού ξεκινούσε το άλλο. Για όσους τις ήξεραν, ήταν απλά οι «Τάλι-και-Κέιτ» και για πάνω από τριάντα χρόνια εκείνη η φιλία αποτελούσε τη βάση της ζωής τους: ήταν δυνατή, ανθεκτική, σταθερή. Η μουσική μπορεί να άλλαζε από δεκαετία σε δεκαετία, αλλά οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στον Δρόμο με τις Πυγολαμπίδες έμεναν απαράλλαχτες.
Κολλητές για πάντα.
Πίστευαν ότι θα είχε διάρκεια εκείνος ο όρκος, ότι μια μέρα, γριούλες πια, θα κάθονταν στις κουνιστές πολυθρόνες τους σε μια βεράντα με σανίδες που θα έτριζαν, θα μιλούσαν για τις ζωές τους και θα γελούσαν. Αλλά εκείνη δεν είχε πια αυταπάτες. Για πάνω από έναν χρόνο έλεγε από μέσα της ότι δεν πείραζε, ότι μπορούσε να τα καταφέρει και χωρίς την καλύτερή της φίλη. Μερικές φορές μάλιστα το πίστευε.
Και μετά άκουγε τη μουσική. Τη δική τους μουσική. Το «Goodbye Yellow Brick Road». Το «Material Girl». Το «Bohemian Rhapsody». Το «Purple Rain». Την προηγούμενη μέρα, την ώρα που έκανε τα ψώνια της, μια κακή ορχηστρική απόδοση του «You’ve Got a Friend» την είχε κάνει να βάλει τα κλάματα, ακριβώς δίπλα στα ραπανάκια.
Τράβηξε απαλά τα σκεπάσματα και σηκώθηκε από το κρεβάτι, προσέχοντας να μην ξυπνήσει τον άντρα που κοιμόταν δίπλα της. Για ένα δευτερόλεπτο κοντοστάθηκε, απόμεινε να τον κοιτάζει μέσα στις σκιές της νύχτας. Ακόμα και στον ύπνο του είχε μια έκφραση ανησυχίας.
Έβγαλε το τηλέφωνο από την πρίζα, βγήκε από το υπνοδωμάτιο και προχώρησε στον ήσυχο διάδρομο προς τη βεράντα. Εκεί, κοιτώντας τη θύελλα, προσπάθησε να επιστρατεύσει το κουράγιο της. Καθώς σχημάτιζε στο τηλέφωνο τον οικείο αριθμό, αναρωτήθηκε τι θα έλεγε στην κάποτε καλύτερή της φίλη μετά από τόσους μήνες σιωπής, πώς θα ξεκινούσε. Πέρασα μια άσχημη εβδομάδα… η ζωή μου διαλύεται… ή πολύ απλά: Σε έχω ανάγκη.
Στην απέναντι ακτή του μαύρου, αφρισμένου πορθμού Πιούτζετ, χτύπησε το τηλέφωνο…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 


Είπαν για το βιβλίο

«Ένα συγκινητικό και ρεαλιστικό πορτρέτο µιας σύνθετης φιλίας ανθεκτικής στον χρόνο.»
–Booklist

«Αυτή η εκπληκτική ιστορία δύο κολλητών φιλενάδων που επιβιώνουν µετά από πολλές δοκιµασίες είναι ένα από τα πιο επιτυχηµένα έργα της Χάνα.»
–The Seattle Times

«Ένα αισιόδοξο µήνυµα για τη δύναµη της φιλίας και της οικογένειας»
–Publishers Weekly

 

Από τον ελληνικό Τύπο για τα έργα της

«Το µεγαλύτερο επίτευγµα της Kristin Hannah είναι ότι καταφέρνει να συνθέσει ένα βιβλίο που ανήκει και θα ανήκει σε κάθε εποχή, άξιο να διαβαστεί σήµερα, όπως και στο µέλλον.»
–Μιχάλης Πιτένης, Bookpress, για τον Κήπο του χειµώνα

«Η Hannah δηµιούργησε ένα βιβλίο που είναι γραµµένο σε υψηλή θερµοκρασία. Η γραφή είναι κινηµατογραφική, γρήγορη, γεµάτη εικόνες.»
–Διονύσης Μαρίνος, diavasame.gr, για Το Αηδόνι


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Κριστίν Χάνα έχει γράψει περισσότερα από 20 µυθιστορήµατα, πολλά από τα οποία µπήκαν στη λίστα best seller των New York Times.
Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, ζει µε τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ.
Το μυθιστόρημά της Το Αηδόνι µμεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και έγινε διεθνές best seller µε πωλήσεις άνω των 3.000.000 παγκοσμίως, ενώ το μυθιστόρημά της Αχανής µοναξιά κέρδισε το βραβείο αναγνωστών Goodreads Choice Awards.

Μάθετε περισσότερα γι’ αυτή στο www.kristinhannah.com 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ 

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN: 978-960-645-060-0


Σχολιάστε εδώ