Το Μεταναστευτικό ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση

Το Μεταναστευτικό ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζήτημα του Μεταναστευτικού, με αναπόφευκτο το πολιτικό κόστος. Ενώ και τον Μάιο οι αφίξεις προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά κινήθηκαν σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, την ίδια στιγμή ανοίγουν μέτωπα στην ηπειρωτική χώρα, καθώς φορείς και κάτοικοι αντιδρούν –ενίοτε με δυναμικό τρόπο– στην προοπτική δημιουργίας δομών στην ευρύτερη περιοχή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η οργή του κόσμου έχει να κάνει και με τους λανθασμένους (ατυχείς) χειρισμούς του αρμόδιου υπουργείου.

Τα πρόσφατα επεισόδια σε Μαλακάσα και Μέγαρα έδειξαν ότι η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα θα περάσει από σαράντα κύματα. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Μεγάρων, όπου φορείς και κάτοικοι δεν επιθυμούν την κατασκευή δομής στην περιοχή της Νέας Περάμου.

Ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που διανθίσθηκε με ε­ντάσεις και αποδοκιμασίες εναντίον του παρόντος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρα, υποχρεώθηκε τρεις ημέρες μετά να επισκεφθεί την περιοχή ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης. Οι συζητήσεις δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα και ο τελευταίος πέταξε το μπαλάκι στον δήμαρχο Μεγάρων, καθώς ζήτησε να του προτείνουν άλλο χώρο, διαφορετικά η δομή θα φτιαχτεί στην προκαθορισμένη περιοχή.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και όσον αφορά τη δομή στη Μαλακάσα. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2020 να κλείσει περί τις 80 από τις υφιστάμενες δομές προσφύγων. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού θα μεταφερθούν όσοι βρίσκο­νται σήμερα σε αυτές.

Μειωμένες κατά 91% (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019) ήταν οι αφίξεις μεταναστών / προσφύγων τον Μάιο από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, σε νησιά και Έβρο έφτασαν 284, από αυτούς οι 227 στη Λέσβο, ενώ στα άλλα τέσσερα νησιά αιχμής (Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) οι αφίξεις ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, τον περασμένο μήνα μεταφέρθηκαν (από τα νησιά) στην ενδοχώρα 1.903 πρόσφυγες που είχαν ζητήσει άσυλο. Από αυτούς οι 1.212 έφυγαν από τη Λέσβο, 216 από τη Χίο, 323 από τη Σάμο, 70 από τη Λέρο και 71 από την Κω.

Στο τέλος Μαΐου οι διαμένοντες στα κέντρα υποδοχής των νησιών πρόσφυγες ήταν συνολικά 32.247, τον Απρίλιο ήταν 34.544 και τον Μάρτιο 36.387.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ