Στην τελική φάση για τις ψηφιακές συντάξεις βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ

Στην τελική φάση για τις ψηφιακές συντάξεις βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ

Οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τρέχουν και δεν φτάνουν τις τελευταίες μέρες, καθώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την έκδοση των ψηφιακών συντάξεων, που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Τα στελέχη του φορέα που είναι επιφορτισμένα με την υλοποίηση του προγράμματος τεστάρουν τα δεδομένα που εισέρχονται από πενήντα συνολικά υποκαταστήματα της επικράτειας, τα οποία έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά γι’ αυτόν τον σκοπό, ώστε να διαπιστώσουν την ορθότητα των αποτελεσμάτων που βγάζει το σύστημα. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γίνονται συνεχείς διορθωτικές κινήσεις, ώστε την κρίσιμη στιγμή της έναρξης του πιλοτικού προγράμματος να λειτουργήσουν όλα άψογα.

Οι δύο κατηγορίες
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το πιλοτικό πρόγραμμα στην αρχική του φάση θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες συντάξεων, οι οποίες όμως αφορούν σχεδόν το 40% των αιτήσεων που υποβάλλο­νται κάθε χρόνο στα τμήματα απονομών συντάξεων. Αυτές οι συγκεκριμένες κατηγορίες αφορούν:

α. Τις συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ, για αιτούντες από 67 ετών και άνω.
β. Τις συντάξεις χηρείας, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα προέλευσης.

Έτοιμο plan B, αν…
Στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπάρχει διάχυτη βεβαιότητα ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει άψογα από τις πρώτες κρίσιμες μέρες, στις οποίες ουσιαστικά θα δοκιμαστεί και το όλο σύστημα.

Παρότι, όμως, υπάρχει αυτή η βεβαιότητα, στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά έχουν ήδη ένα plan B με διορθωτικές παρεμβάσεις, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό, για ένα τρίμηνο, η έκδοση των ψηφιακών συνταξιοδοτικών αποφάσεων δεν θα γίνεται σε άμεσο χρόνο, όπως κανονικά θα έπρεπε και όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την εκκαθάριση των φορολογικών μας δηλώσεων, αλλά θα εκδίδονται μόνο αφού τσεκαριστούν, ως προς την ορθότητά τους, από τους αρμοδίους υπαλλήλους του φορέα.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τυχόν λάθη, τα οποία θα έθεταν ζήτημα για την αξιοπιστία του όλου συστήματος. Πέραν αυτού, από τη στιγμή που το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά, η ομάδα εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης των Συντάξεων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει τον σχεδιασμό για την ένταξη και των υπολοίπων κατηγοριών στο σύστημα, οι οποίες αφορούν και τον κύριο όγκο των υποβαλλόμενων αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως είναι οι συντάξεις γήρατος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχει ενταχθεί στο ψηφιοποιημένο σύστημα το 80% των συνολικών αιτήσεων που υποβάλλονται, κάτι που είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από έ­ναν χρόνο κάτι τέτοιο φάνταζε εντελώς αδύνατον.


Λόγω κορονοϊού, τον Οκτώβρη η πληρωμή των αναδρομικών για τις επικουρικές

Την εβδομάδα που μας πέρασε καταβλήθηκαν, με τις νέες διατάξεις του «νόμου Βρούτση» (4670/2020), οι 236.274 επικουρικές συντάξεις με τα αυξημένα ποσά. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, οι αυξήσεις στις συ­γκεκριμένες επικουρικές συντάξεις κυμαίνονταν –κατά μέσο όρο– στα 75 ευρώ καθαρά.

Οπότε, αυτό που βρίσκεται πλέον σε εκκρεμότητα είναι η καταβολή των αναδρομικών, τα οποία αφορούν την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020.

Κι ενώ ο σχεδιασμός των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ προέβλεπε την καταβολή αυτών των αναδρομικών το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω δυσχερειών που υπήρξαν στη λειτουργία των υπηρεσιών του φορέα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την εκ περιτροπής απασχόληση των υπαλλήλων του, η καταβολή τους φαίνεται ότι θα γίνει τελικά τον Οκτώβριο.

Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν, για να απαντήσουν στις φήμες που κυκλοφορούν, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για δήθεν ταμειακό πρόβλημα.

Έπεσαν τα έσοδα…
Είναι γεγονός ότι πράγματι υπήρξε κάθετη πτώση των εσόδων τους μήνες Απρίλιο και Μάιο εξαιτίας του lockdown, όμως, όπως επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, αφού παρατηρείται μια αυξητική τάση στην καταβολή των εισφορών από τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στην καταβολή των δόσεων από οφειλές που υπάρχουν στο ΚΕΑΟ. Οπότε, κατά τους κύκλους της διοίκησης του φορέα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα ταμειακού προβλήματος, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη καταβολή των αναδρομικών ή, ακόμα περισσότερο, των ίδιων των συ­ντάξεων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ