Πατριωτισμός α λα καρτ…

Πατριωτισμός α λα καρτ…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Και ξαφνικά, καινούργιο φρούτο μάς προέκυψε. Και μάλιστα, με έναν… σμπάρο δυο «τρυγόνια» πετάχτηκαν. Και για να μην προκαλέσουμε άγριες αντιπαραθέσεις, του τύπου «εγώ το είπα πρώτος», να βάλουμε στην άκρη τους όποιους τσακωμούς, από τη στιγμή που στο ίδιο αλώνι μπήκαν να αλωνίσουν. Κατά σύμπτωση, μάλιστα, έχουν επιστημονικές ρίζες από την ίδια φύτρα, τα Νομικά. Και κατά βάση είναι θεράποντες του Συντάγματος, όμως με την πολιτική μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία σχέση.

Δεν πρόλαβε να πέσει στην παλαίστρα η νέα, η μεγάλη Ιδέα, που θα αλλάξει τον ρουν της Ελληνικής Ιστορίας και από τη μια στιγμή στην άλλη η Ελλάδα θα αναβαθμισθεί, θα γίνει το νέο πρότυπο στην παγκόσμια σφαίρα, η Δημοκρατία που αναγεννιέται…

Ποια είναι η… επανάσταση; Ο νέος πατριωτισμός.

Ο μέχρι τώρα πατριωτισμός πάλιωσε, σκούριασε. Κανένας στη Γη δεν μας υπολήπτεται πλέον. Μόνο για την Ελλάδα του Περικλή μιλάνε, του Θουκυδίδη, του Φειδία, του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Άντε και του Ελευθερίου Βενιζέλου…

Η πρωτιά της μεγάλης αλλαγής –αν δεν κάνω λάθος– ανήκει στον συνταγματολόγο / καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος έβαλε στον γύρο που γυρίζει τον «νέο πατριωτισμό» και λίγες ημέρες αργότερα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε παρέμβασή της κατά την πρόσφατη περιοδεία της στη Θράκη, μίλησε για «νέο πατριωτισμό», γνωρίζοντας τι θα πρέπει να γίνει από τη θητεία της ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος ξεδίπλωσε και το πώς θα θεμελιωθεί ο «νέος πατριωτισμός». Η κινητήριος δύναμη είναι οι… ξένες γλώσσες που έμαθαν στο εξωτερικό που πήγαν! Ναι, μην κρυφογελάτε. Και ως απόδειξη φέρνει τη σύνθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Υπάρχει μια γενιά 40άρηδων – 50άρηδων στην κυβέρνηση που είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ο κόσμος βαρέθηκε τις παρόλες, θέλει σταράτες κουβέντες»!

Τόσο απλά… Ο «νέος πατριωτισμός» είναι εδώ. Οι τεχνοκράτες έλειπαν…

Στο μόνο που έπεσε έξω είναι στον Ερντογάν… «Προ εικοσαετίας πίστευα ότι ο Ερντογάν θα έκανε τη μεγάλη σύνθεση. Mea culpa. Και μου έλεγε η μάνα μου, που είναι Κωνσταντινουπολίτισσα, ‘‘οι Τούρκοι είναι Τούρκοι’’, και τη μάλωνα. Η αισιοδοξία μου είχε κλονιστεί».

Η μάνα σου ήξερε πολύ περισσότερα από εσάς, κ. Ν. Αλιβιζάτο. Ευτυχώς που ο Ερντογάν δεν σε άκουσε, γιατί γύρευε πού θα ήμασταν σήμερα… Ευτυχώς που ο Ταγίπ δεν ήταν τεχνοκράτης και δεν ήξερε ξένες γλώσσες…

Βρήκε, πάντως, ευήκοα ώτα ο εμπνευστής του «νέου πατριωτισμού» και πήδηξε από τη χαρά του. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ορκωμοσία της μίλησε για «νέο πατριωτισμό», τον οποίο συνέδεσε με τον κοσμοπολιτισμό. Που σημαίνει ΤΙ, κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας; Ποια είναι η διαφορά; Όλα αυτά τα χρόνια, ο πατριωτισμός που έζησαν όλες οι γενιές και ζούμε και σήμερα στάθηκε εμπόδιο να είναι κοσμοπολίτης ο Έλληνας; Διαφέρει η ζωή που κάνουν τα ελληνικά νιάτα από εκείνη των νέων όλων των άλλων χωρών;

Εμποδίζει ο… πατριωτισμός τον κοσμοπολιτισμό;

Στις κρίσιμες στιγμές τούτης της γης δεν υπήρξε Έλληνας που να μην έδωσε το «παρών». Ο ελληνικός λαός μάτωσε για να είναι λεύτερη η πατρίδα μας.

Μην παίζετε με τις λέξεις… Και μη θολώνετε τα νερά, γιατί οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι εκείνοι που επιβουλεύονται τη γη μας, τη γη των προγόνων μας. Και δεν το κρύβουν…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ