ΥπΑΑΤ: Με εργόσημο οι εργάτες γης- Κίνητρα στους συνταξιούχους για απασχόληση στο χωράφι

ΥπΑΑΤ: Με εργόσημο οι εργάτες γης- Κίνητρα στους συνταξιούχους για απασχόληση στο χωράφι

Μετα από σχετική συνεννόηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ρυθμίστικε το ζήτημα της ασφάλισης των εργατών γης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο. Αυτό το στοιχείο συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Παράλληλα εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%, ενώ με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ