Πυρά Κοτζιά κατά ΥΠΕΞ για τις Τουρκικές προκλήσεις από τον Έβρο έως το Αιγαίο και την Λιβύη (video)

Πυρά Κοτζιά κατά ΥΠΕΞ για τις Τουρκικές προκλήσεις από τον Έβρο έως το Αιγαίο και την Λιβύη (video)

-Έχουμε παραβιάσεις σε μικρά νησιά, έχουμε παραβιάσεις σε μεγάλα νησιά και για πρώτη φορά παραβιάσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα στον Εβρο. Αναρωτιέμαι ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας.

Ο Νίκος Κοτζιάς καθηγητής πολιτικών επιστημών και πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Kontra24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο και μίλησε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Τουρκική προκλητικότητα κατά της χώρας μας. Από τον Έβρο, την ΑΟΖ, την Κύπρο, το Αιγαίο την Λιβύη και το πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα σε αυτές τις νέες προκλήσεις.

Διαβάστε τα κύρια σημεία

– Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας έχει μια εξωτερική πολιτική στρουθοκαμηλισμού. Βάζει το κεφάλι της στην άμμο και λέει ότι δεν τρέχει τίποτα

– Παρόλο που είχαμε προετοιμάσει το κλείσιμο των κόλπων ώστε να επεκτείνουμε την αιγιαλιτιδα ζώνη στα 12 μίλια, αυτό δεν προχώρησε από τους επόμενους. Εμείς δεν εξασκήσαμε τα νόμιμα δικαιώματα μας και έρχεται τώρα η Τουρκία και επικαθεται στα χωρικά μας ύδατα.

– Υπάρχει ένα κενό στην Διεθνή σκηνή. Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε εσωστρέφεια, όπως και η Βρετανία. Η Κίνα δεν έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Το Ισραηλ δεν είχε κυβέρνηση ένα χρονο και η ΕΕ δεν είναι παρούσα. Αυτά τα αξιοποιεί η Τουρκία

– Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι σχολιαστές των συμφερόντων της Τουρκίας. Πρέπει να εκφράζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Τρία σημεία που απαιτούν προσοχή ►Το “αντιπατριωτικό μέτωπο” ►Το “συμφέρον της Τουρκίας” που επικαλούνται κάποιοι ►Το διεθνές δίκαιο της Ελλάδας

Η κυβέρνηση αδρανεί και ο Νίκος Δένδιας βγάζει ανασφάλεια

-Η κυβέρνηση αυτή δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η πραγματική στρατηγική της Τουρκίας. Υποβαθμίζει τα πάντα, όπως έγινε με τον Έβρο. Όχι μόνο είναι αδρανής αλλά φτάνει στο σημείο να δικαιολογεί τα πάντα.

-Έχουμε παραβιάσεις σε μικρά νησιά, έχουμε παραβιάσεις σε μεγάλα νησιά και για πρώτη φορά παραβιάσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα στον Εβρο. Αναρωτιέμαι ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας.

-Ο Εντρογάν μιλάει με τον Τραμπ και κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας μιλάει τον… Πρέσβη στην Λιβύη. Που είναι οι “μεγάλοι δίαυλοι επικοινωνίας”; Δεν έχουν διαύλους επικοινωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.

-Γιατί δεν δίνει η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας τα δυο διαβήματα που έκανε στην Τουρκία στην δημοσιότητα; Η Τουρκία τα έχει, άρα οι μόνοι που δεν τα έχουμε δει είμαστε εμείς.

-Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Τουρκία πάει να πάρει αυτά που θέλει χωρίς θερμό επεισόδιο μόνο από την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

-Οι εξελίξεις με την Τουρκία επιβεβαιώνουν την λογικη των Πρεσπών. Είναι καλύτερα να πετούν τα ελληνικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Θα έπρεπε να συνεδριάζουν οι επιτροπές για τα βιβλία & για τα εμπορικά σήματα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Με πληροφορίες από το kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ