Δικά της θέλει η Τουρκία τα “χωράφια” σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Ποιες οι αντιδράσεις ΕΕ και Ελλάδας!

Δικά της θέλει η Τουρκία τα “χωράφια” σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Ποιες οι αντιδράσεις ΕΕ και Ελλάδας!

Νέα εμπρηστική απάντηση της Τουρκίας: Οι περιοχές που θέλουμε να κάνουμε γεωτρήσεις μάς ανήκουν

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απάντησε στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το “μελάνι” δεν εχει ακόμη στεγνώσει από τα όσα γράφουμε στο “ΠΑΡΟΝ”, στο φύλλο της Κυριακής (31-05-2020), για το πώς η Τουρκία εγκλωβίζει την Ελλάδα με τη στρατηγική της να εμφανίζει δικαιώματα έναντι της εθνικής μας κυριαρχίας από το πουθενά… Σαφώς δεν κάνει τίποτα από μόνη της… Η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται γρήγορα τις παγίδες και η ΕΕ προσπαθεί να συνετίσει την Τουρκία με τα… καλά λόγια, αλλά μένει μόνο στα λόγια. Τι γράφαμε;

“Η υπογραφή του λεγόμενου Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου από την Άγκυρα συνιστά στην ουσία πράξη πολέμου κατά της Ελλάδος, γιατί επιχειρείται, με έργα πλέον, η αρπαγή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ, παράλληλα με εκείνη της Κύπρου”.

Το γεγονός ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν ακυρώνει την καταπάτηση των Ελληνικών δικαιωμάτων, εάν δεν συ­ντρέξει η ένοπλη ισχύς, η οποία θα τα υπερασπίσει. Περιέργως, όμως, υπό το κράτος μιας στρατηγικής αβουλίας, ακόμη και μετά τη μέγιστη Τουρκική πρόκληση, η Ελλάδα δεν κάνει καμιά κίνηση στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και της άμεσης ενισχύσεως της άμυνας. Ακόμη και τα όσα εξαγγέλθηκαν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία έμειναν μετέωρα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται.

Τελικά οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μας επιβεβαιώνουν πλήρως…

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι “τα νέα τεμάχια για τα οποία τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που ανακοίνωσε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη.

“Η χώρα μας όπως ανακοίνωσε πολλές φορές θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα διακαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι δραστηριότητές μας με βάση το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί”.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκλήθη χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια αναφέρονταν συγκεκριμένα σε αυτή τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Κατηγορηματικός ο Στ. Πέτσας: Η Ελλάδα έχει υφαλοκρηπίδα, είμαστε έτοιμοι να την προασπίσουμε

“Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκικολιβυκού συμφώνου το οποίο έχει να κάνει με την κυβέρνηση Σάρατζ και την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη διεθνή κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού, άρα δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

E.E: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Πόλεμος φθοράς από τον Ερντογάν με μέτωπο από Έβρο έως Καστελλόριζο και Γαύδο!

Τριπλό μέτωπο κρατάει ανοικτό για την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να εξαντλήσει τις αντοχές και ανοχές της Αθήνας σε μια δύσκολη περίοδο, που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να στρέψει την προσοχή της στην ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς στη συνεχή πίεση στον Έβρο και στα νησιά ετοιμάζεται να προσθέσει και το μεγάλο βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο, με έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με μόνιμη παρουσία πλέον και στα νότια σύνορά μας.

TO ΠΑΡΟΝ με πληροφορίες και από το hellasjournal.gr
Φωτο: Twitter, @tcsavunma


Σχολιάστε εδώ