86 εκατ. παιδιά στη φτώχεια λόγω κορονοϊού

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να στείλει μέχρι και 86 εκατομμύρια παιδιά ακόμη στη φτώχεια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε κοινή μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Save the Children» και της Unicef.

Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, 672 εκατομμύρια παιδιά θα πληγούν από τη φτώχεια παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Πάνω από τα 2/3 των παιδιών αυτών ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία.

Η αύξηση του αριθμού των παιδιών που θα πληγούν από τη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας γίνεται πραγματικότητα κυρίως στην Ευρώπη και στην Κε­ντρική Ασία, σύμφωνα με την κοινή μελέτη, η οποία βασίζεται σε προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε δημογραφικά δεδομένα από περίπου εκατό χώρες.

«Το εύρος των οικονομικών δυσκολιών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι οικογένειες απειλεί τις προόδους που επιτεύχθηκαν εδώ και χρόνια στη μείωση της παιδικής φτώχειας και της στέρησης κρίσιμων υπηρεσιών», εκτίμησε η Χενριέτα Φορ, η διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου της Unicef και της ΜΚΟ.

«Μόνο αν αναληφθεί άμεσα αποτελεσματική δράση θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την απειλή της πανδημίας για τις φτωχότερες χώρες και κάποια από τα πιο ευάλωτα παιδιά», τόνισε από την πλευρά της η Ίνγκερ Άσινγκ, η σουηδή επικεφαλής της ΜΚΟ «Save the Children». «Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα σε περιόδους πείνας, έστω σύ­ντομης, και υποσιτισμού, που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα για όλη τους τη ζωή», προειδοποίησε η Άσινγκ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ και η ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και την προσφορά σχολικών γευμάτων για να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

(Πληρ. από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: topontiki.gr


Σχολιάστε εδώ