Η Ελλάδα σας υποδέχεται ξανά – Συχνές ερωτήσεις

Η Ελλάδα σας υποδέχεται ξανά – Συχνές ερωτήσεις

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να σας υποδεχτεί και πάλι

Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σταδιακά σε άρση των μέτρων που λαμβάνονται για τη διακοπή της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την Ελλάδα και καθοδηγεί τη χώρα στην κανονικότητα ενώ ετοιμάζεται να σας υποδεχτεί σύντομα.

Δείτε εδώ τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να υπάρχει εως την 1η Ιουλίου για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης.

Θέλω να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Μπορώ;

Τα νέα είναι καλά:
Από τις 25 Μαΐου «άνοιξε» το yachting.
Από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ATH), από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.


Δείτε ΕΔΩ πως θα γίνονται οι πτήσεις


Παράλληλα, θα αξιολογηθούν κριτήρια όπως οι μεσαίας απόστασης αεροπορικές πτήσεις και η οδική πρόσβαση.

Από την 1η Ιουλίου θα αρχίσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών στην Ελλάδα από όλες τις χώρες ενώ όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους

Από τις 15 Ιουλίου θα γίνει σταδιακή άρση όλων των υπόλοιπων εξαιρέσεων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι για την είσοδό των επισκεπτών αυτών στην Ελλάδα, δεν θα υπάρχει η προϋπόθεση για κανενός είδους τεστ ούτε η επιβολή καραντίνας, ενώ θα πραγματοποιούνται μόνο δειγματοληπτικά τεστ για επιδημιολογική παρακολούθηση.

Έως τότε:

Τα σύνορα με την Αλβανία, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι κλειστά έως τις 14 Ιουνίου, με εξαίρεση το εμπόριο και τα άτομα ελληνικής υπηκοότητας ή εκείνους που διαμένουν στην Ελλάδα.

Οι πτήσεις από και προς την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31 Μαΐου.

Επίσης, οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται ακόμα να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, όσοι διαθέτουν μακροχρόνια βίζα σε ευρωπαϊκή χώρα ή σε χώρα Σένγκεν, όσοι έχουν λάβει άδεια εισόδου από Ελληνικό προξενείο, το προσωπικό της κυβέρνησης, διπλωματικό, στρατιωτικό προσωπικό και προσωπικό στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης καθώς και πλήρωμα αεροσκάφους.

Μπορώ να ταξιδέψω με τρένο, λεωφορείο, αεροπλάνο ή πλοίο σε άλλη περιοχή ή νησί στην Ελλάδα;

Στην ενδοχώρα της Ελλάδας, στην Κρήτη και στην Εύβοια επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τις 18 Μαΐου, ενώ από και προς τα άλλα ελληνικά νησιά από τις 25 Μαΐου.

Για αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, ενθαρρύνεται το ηλεκτρονικό check in και προβλέπεται η τήρηση αποστάσεων τόσο στους χώρους αναμονής όσο και κατά την επιβίβαση που θα γίνεται σταδιακά, όπου είναι εφικτό οι επιβάτες θα μετακινούνται πεζοί από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί ή σε επιβαλλόμενη χρήση λεωφορείου πίστας θα υπάρχει πληρότητα 50%, ενώ συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για επιβατικό κοινό και για πληρώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ενώ αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Για μετακίνηση με αυτοκίνητο, υπεραστικό ή τουριστικό λεωφορείο και τρένο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 50%.

Για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια επιβάλλεται η θερμομέτρηση των επιβατών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων. Ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα είναι στο 50% της χωρητικότητας του πλοίου με διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση. Επίσης, οι καμπίνες των πλοίων θα μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο ένα άτομο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν οικογένειες ή ΑΜεΑ με το συνοδό τους.

Πρόκειται να επισκεφτώ την Ελλάδα και θα ήθελα να ταξιδέψω στην ενδοχώρα με τρένο. Θα υπάρχουν σιδηροδρομικές συνδέσεις;

Από τις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις. Σας παρακαλούμε να ελέγξετε τα δρομολόγια τρένων στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις πόλεις που σχεδιάζετε να επισκεφτείτε..

Μπορώ να πάω κρουαζιέρα στην Ελλάδα;

Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια και την πραγματοποίηση ταξιδίων κρουαζιέρας. Πάντως, σημειώστε ότι τα σχετικά μέτρα επαναξιολογούνται σε τακτική βάση, οπότε μείνετε σε επαφή με τη σελίδα μας.

Έχω προγραμματίσει να επισκεφτώ την Ελλάδα με ιδιωτικό γιοτ. Θα έχω τη δυνατότητα να αγκυροβολήσω το γιοτ μου σε μαρίνα και θα μου επιβληθεί καραντίνα με την άφιξή μου;

Προς το παρόν, η αναχώρηση και ο ελλιμενισμός ιδιωτικών και επαγγελματικών γιοτ απαγορεύεται σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Από τις 25 Μαΐου, όμως, επιτρέπεται το yachting στις ελληνικές θάλασσες, καθώς αποτελεί την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα.

Υπάρχουν κανόνες που ισχύουν για τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ταξί) που πρέπει να τους γνωρίζω από πριν;

Από τις 8 Μαΐου η χρήση μασκών είναι υποχρεωτική σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, ταξί, ιδιωτικά οχήματα κλπ.). Σύμφωνα με το νόμο, ταξί/μικρά λεωφορεία 5 και 7 θέσεων ή ιδιωτικά οχήματα/μικρά λεωφορεία μπορούν να μεταφέρουν μόνο μέχρι δύο επιβάτες.

Για τα μικρά λεωφορεία 8 και 9 θέσεων μπορούν να επιβαίνουν 3 επιβάτες. Εξαίρεση για τον περιορισμό προβλέπεται για γονείς με ανήλικα παιδιά. Θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε επιβάτες που παραβαίνουν τους κανόνες. Να έχετε υπόψη ότι τελεφερίκ όπως στον Λυκαβηττό είναι κλειστά για το κοινό με εξαίρεση αυτό της Σαντορίνης. Όλα τα μέτρα αξιολογούνται εκ νέου σε καθημερινή βάση, οπότε κρατήστε επαφή μαζί μας.

Εισιτήριο Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. ΟΑΣΑ

Στην Αθήνα η τιμή του βασικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ ορίζεται στο 1.20 ευρώ αντί για 1.40 που ισχύει έως σήμερα – δηλαδή στρογγυλοποιείται προς τα κάτω και πέραν του ποσοστού μείωσης του Φ.Π.Α.

ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Θα είμαι υγειονομικά ασφαλής κατά την παραμονή μου στην Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών, χωρίς πάντως αυτά να δημιουργούν προβλήματα στη μοναδική ελληνική φιλοξενία.

Η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων προβλέπεται στη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, στα τουριστικά λεωφορεία, στις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας (π.χ. ερωτηματολόγιο, δειγματοληπτικά τεστ κ.ά).

Για κάθε κατάλυμα, θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης ενδεχόμενου κρούσματος. Αντιστοίχως, θα υπάρχει συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Σε περίπτωση κρούσματος, ο συνεργαζόμενος γιατρός θα επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια / νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, για τα μικρότερα νησιά θα υπάρχουν εξειδικευμένα επιχειρησιακά και υγειονομικά πλάνα, προκειμένου να καλυφθεί κάθε πιθανή ανάγκη.

Διαβάστε για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Τουριστικών Επιχειρήσεων εδώ.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Έχω προγραμματίσει να επισκεφτώ την Ελλάδα τον Ιούλιο. Θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ;

Τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας στην Ελλάδα, καθώς και οι κατασκηνώσεις και τα campings θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, ενώ τα εποχικά ξενοδοχεία/καταλύματα στις 15 Ιουνίου.

ΕΣΤΙΑΣΗ

Έχω προγραμματίσει να επισκεφτώ την Ελλάδα τον Ιούλιο. Θα είναι ανοιχτά τα εστιατόρια και οι καφετέριες;

Από την 25η Μαΐου επαναλειτουργούν τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ. Με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες, θα τοποθετηθούν τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους, με ασφαλή απόσταση μεταξύ τους. Η αναλογία του αριθμού των πελατών σε κάθε κατάστημα είναι ένας (1) ανά 2 τ. μ. διαθέσιμου χώρου. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι θα είναι έξι άτομα, με την εξαίρεση οικογενειών με ανήλικα τέκνα. Το προσωπικό θα φορά υποχρεωτικά μάσκα ή ασπίδα προσώπου, ενώ ισχυρή είναι η σχετική σύσταση και για τους πελάτες.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έχω προγραμματίσει να επισκεφτώ την Ελλάδα. Θα μπορέσω να επισκεπτώ αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία;

Από τις 18 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους (αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους προς το παρόν). Προβλέπεται ωστόσο ότι από τις 15 Ιουνίου 2020 θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις σε μουσεία. Συνιστάται στο κοινό να χρησιμοποιεί μάσκες, αντισηπτικά και να διατηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Θα μπορώ να πάω σε θερινά σινεμά;

Από την 1η Ιουνίου, μπορείτε να απολαύσετε τα θερινά σινεμά. Παραμείνετε συντονισμένοι για οποιεσδήποτε αλλαγές που μπορεί να ανακοινωθούν κάθε στιγμή. Συνιστάται στο κοινό να χρησιμοποιεί μάσκες και αντισηπτικά. Θα επιβάλλεται περιορισμός στη χωρητικότητα της τάξης του 40% προκειμένου να διασφαλιστεί ασφαλής απόσταση 2 μέτρων μεταξύ του κοινού.

Θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα φέτος;

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου 2020 και μόνο σε ανοικτούς χώρους, ενώ θα επιβάλλεται περιορισμός στη χωρητικότητα μόνο της τάξης του 40% για να διασφαλιστεί ασφαλής απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ του κοινού. Συνιστάται στο κοινό να χρησιμοποιεί μάσκες, αντισηπτικά και να ακολουθεί με προσοχή τους κανονισμούς για τη χρήση των υγειονομικών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Θα μπορώ να πάω για ψώνια;

Ναι, τα εμπορικά καταστήματα έχουν ήδη ανοίξει από τις 11 Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlet). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός του εμπορικού κέντρου έχει οριστεί σε έναν (1) πελάτη ανά 20 τ.μ., ενώ στα μικρότερα καταστήματα σε έναν (1) ανά 15 ή 10 τ.μ. Συστήνεται η χρήση μάσκας και αντισηπτικών από το προσωπικό και το καταναλωτικό κοινό. Στην περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας. Αν η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη τότε η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο. Η απόσταση μεταξύ των ατόμων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο.

Τι θα ισχύει για τη μετάβαση στην παραλία ή σε πάρκα και κήπους;

Από τις 18 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσβαση σε πάρκα, επιτρέπεται το κολύμπι στη θάλασσα καθώς και τα ατομικά σπορ σε ανοιχτούς χώρους. Αυστηρή προϋπόθεση η διατήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Μπορώ να πάω για ψάρεμα;

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα αποκλειστικά από ιδιωτικά σκάφη ολικού μήκους έως επτά (7) μέτρων επιτρέπεται από τις 5 Μαΐου. Επιτρέπεται η χρήση ιδιωτικών (μη μηχανικών) θαλάσσιων σκαφών αναψυχής, το ψάρεμα από τη στεριά, ενώ η χρήση θαλάσσιων μηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής ή εκείνων που απαιτούν τη χρήση μηχανοκίνητης βάρκας εξακολουθούν να απαγορεύονται. Τα ιδιωτικά σκάφη απαγορεύεται να προσεγγίσουν σε κάποιο νησί της ίδιας ή άλλης Περιφέρειας του λιμένα απόπλου καθώς και η παραμονή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι θα ισχύει για την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα και κήπους;

Από τις 18 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσβαση σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα και κήπους με σεβασμό στην πολιτική κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μπορώ να πάω για κολύμπι και να απολαύσω τα σπορ;

Το κολύμπι στη θάλασσα επιτρέπεται καθώς και οι ατομικές αθλητικές δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους.

Τι θα ισχύει για τη μετάβαση σε ιδιωτικές παραλίες που παρέχουν ανέσεις;

Από τις 16 Μαΐου η πρόσβαση σε ιδιωτικές παραλίες που παρέχουν ανέσεις είναι ελεύθερη, αλλά σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας. Οι ιδιωτικές παραλίες έχουν περιορισμό χωρητικότητας 40 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα και η απόσταση 4 μέτρων μεταξύ των ομπρελών είναι υποχρεωτική.

ΓΑΜΟΣ

Θέλω να σχεδιάσω το γάμο μου στην Ελλάδα. Θα είναι εφικτό;

Εάν σχεδιάζετε το γάμο σας σε ορθόδοξη εκκλησία θα επιβάλλεται ο περιορισμός του 1 ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ασφαλής απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των καλεσμένων σας.
Εάν σχεδιάζετε πολιτικό γάμο, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο δήμο ή τον διοργανωτή του γάμου σας προκειμένου να δείτε τους περιορισμούς που ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Συνιστάται στους καλεσμένους να χρησιμοποιούν μάσκες, αντισηπτικό και να τηρούν τις αποστάσεις.

Με πληροφορίες και φωτο απο το Visit Greece


Σχολιάστε εδώ