Δισεκατομμύρια ευρώ με το… τσουβάλι, αν έρθουν…

Δισεκατομμύρια ευρώ με το… τσουβάλι, αν έρθουν…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Να μην πάνε χαμένα, να πιάσουν τόπο, να μη μείνει πάλι στην… καραντίνα ο λαός

Τύφλα να ’χει το αλήστου μνήμης «Σχέδιο Μάρσαλ», τότε, στα πέτρινα χρόνια, τη δεκαετία του πενήντα, με την Ελλάδα ρημαγμένη από τον Εμφύλιο, το οποίο τελικά έγινε η… «μάσα για τα αφεντικά» εκείνης της μαρτυρικής εποχής, αντί τα «ντόλαρς» να οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, όπου κυριαρχούσαν τα ερείπια…

Ήταν και τότε πολλά τα λεφτά…

Δεν έχει καμία σχέση η σημερινή Ελλάδα με εκείνη του ’50. Υπάρχουν, όμως, κάποιες ομοιότητες…
Δέκα χρόνια Μνημόνια πήγαν πολύ πίσω την πατρίδα μας. Τότε το φταίξιμο ήταν εκείνων που κυβερνούσαν. Σήμερα ο εχθρός ήρθε απέξω. Και η Ελλάδα δεν είναι το μόνο θύμα του κορονοϊού, που δεν κάνει διακρίσεις αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, δεν επιλέγει τους επώνυμους ή τους ανώνυμους σε κάθε χώρα… Σαρώνει όλο τον πλανήτη. Μέχρι προχθές 361.249 συνάνθρωποί μας είχαν καταλήξει, με τα κρούσματα σε 188 χώρες να έχουν φτάσει στα 5.850.258, από τα οποία τα 2.444.898 έχουν αναρρώσει.

Και φυσικά είναι άγνωστες οι… προθέσεις του «εχθρού», που παραμένει ανίκητος, με τους εξπέρ του ιατρικού χώρου να έχουν επιστρατευθεί στα εργαστήρια για να κατασκευάσουν το υπερόπλο που θα αφοπλίσει τον κορονοϊό πριν κάνει τρομακτικότερη ζημιά. Μέχρι τότε η μάχη που δίνεται είναι για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να οχυρωθεί ο κόσμος ώστε να μη βρίσκει πόρτες ανοιχτές ο φονικός ιός. Σε αυτόν τον πόλεμο, όμως, χρειάζονται… καύσιμα. Για να σταθούν όρθιοι οι πολίτες και να μην είναι ευάλωτοι. Για να αποδυναμωθεί ο κορονοϊός.

Και το… φάρμακο είναι η οχύρωση, η στήριξη της κοινωνίας, των πολιτών.

Και εδώ πλέον όλες οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους το τιμόνι, ώστε το καράβι να είναι οπλισμένο και το πλήρωμα προστατευμένο. Και από… καύσιμα, άλλο τίποτα…

Ήδη ο «καπετάνιος» (ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) πανηγυρίζει για τα 32 δισ. ευρώ που ΘΑ πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με άγνωστους μέχρι στιγμής τους όρους και τις προϋποθέσεις αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της εκταμίευσης. Δεν ξέρουμε, π.χ., τι μπορεί να κρύβουν τα… ψιλά γράμματα και οι υποσημειώσεις, γιατί –απ’ ό,τι μας έχει διδάξει η Ιστορία– στα… ψιλά γράμματα κρύβεται ο… ιός των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και δεν είναι μόνο τα 32 δισ. ευρώ. Είναι και άλλα 19 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κώστα Κόλλια, δικαιούται η χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ και τα 7 με 8 δισ. ευρώ που μας αναλογούν από τα τρία εργαλεία που έχει αποφασίσει η ΕΕ και ενεργοποιούνται μέσα στο 2020 (SURE, EIB Fund και ΕSM Pandemic Crisis Support), με το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 50 δισ. ευρώ.

Αν, πράγματι, αυτές οι προθέσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφραγισθούν με… βουλοκέρι και γίνουν πράξη, αν δεν είναι απλώς λόγια και δεν καταλήξουμε σε ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»…

ΥΓ.: Ας έχουμε υπόψη μας τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι συνολικές ζημίες τους μπορεί να ξεπεράσουν τα 720 δισ. ευρώ και να αγγίξουν το 1,2 τρισ. ευρώ!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ