Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Πραγματικότητα και όχι κανονικότητα – Επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΕΣΠ

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Πραγματικότητα και όχι κανονικότητα – Επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΕΣΠ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την συμπλήρωση των τριών πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων πραγματοποίησε έρευνα αποτίμησης της εμπορικής κίνησης της πειραϊκής αγοράς, τα αποτελέσματα της οποίας «δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις του συλλόγου» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και της διάθεσης των καταναλωτών να επιστρέψουν στην κανονικότητα, οι τζίροι των καταστημάτων αγγίζουν και πολλές φορές ξεπερνούν το μείον 30% έως μείον 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, βάσει της εκτίμησης του 52% των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα, το 70% των καταστημάτων κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, 20% κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 10% κατέγραψε αυξητικές τάσεις τζίρου σε ποσοστό 10-20%.

Οι δύο μήνες του lockdown άφησαν μεγάλες πληγές στο σώμα των επιχειρήσεων και αυτό το πρώτο διάστημα αποδεικνύει, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και γενναία μέτρα, οι ζημίες προβλέπεται να είναι μη διαχειρίσιμες και θα οδηγήσουν σε απανωτά λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Θεωρούμε, ότι χωρίς καθυστερήσεις είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως:

✓Η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

✓Η επιδότηση όλων των εμπορικών μισθώσεων από την Πολιτεία σε ποσοστό 40% έως τέλος του έτους.

✓ Η ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης.

✓Η ολιγόμηνη χρηματοδότηση των επιταγών από τις τράπεζες με χαμηλότοκο επιτόκιο, ώστε να προστατευτεί το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο.

✓ Η απλοποίηση και έλεγχος των τραπεζικών διαδικασιών ώστε να φτάσει η ρευστότητα στο μέγιστο αριθμό επιχειρήσεων και πριν να είναι αργά.

✓ Η διεύρυνση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά την δεύτερη φάση της.

ü Η ένταξη στα μέτρα προστασίας των μελών των εταιρειών που έκλεισαν με κρατική εντολή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επέρχεται απώλεια των ρυθμίσεων οφειλών και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναρρυθμιστούν.

✓ Η αξιοποίηση της ρευστότητας του πακέτου των 32 δις της Κομισιόν, με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις, ώστε να επιτευχθεί η επιβίωση και ο απαραίτητος μετασχηματισμός που απαιτείται για την μετά κορονοϊό εποχή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, θεωρεί πως αυτή την ώρα μάχης της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η επιβίωση όλων αυτών των επιχειρήσεων που στάθηκαν όρθιες μέσα στη δεκαετή κρίση, αυτών που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, επενδύσεων, δημοσίων εσόδων και μείωσης της ανεργίας.

Τα δύσκολα για τον εμπορικό κόσμο είναι μπροστά και δικαιούται το κράτος να σταθεί δίπλα του ως αρωγός και συμπαραστάτης του, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πρωτοφανείς προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί».


Σχολιάστε εδώ