Φοβούνται τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί ο Τσίπρας

Φοβούνται τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί ο Τσίπρας

Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης και Σκουρλέτης

-Ότι θα χάσουν την επιρροή τους στο κόμμα

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο Αλ. Τσί­πρας, ενώ η αναστολή (λόγω πανδημίας) των εσωκομματικών διεργασιών, σε συνδυασμό με τα αρνητικά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, τροφοδοτεί το κλίμα εσωστρέφειας. Ανταγωνισμοί, διαγκωνισμοί, ίντριγκες και πάθη συνθέτουν το σκηνικό και λειτουργούν ανασταλτικά στην άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης σε μια χρονική περίοδο όπου ανατρέπονται τα πάντα.

Από τη μία ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει την ομάδα των «53» (Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης κ.ά.), που έχουν αναλάβει να φυλάνε τις «ιερές γρα­φές» του κόμματος και αντιδρούν στην προοπτική πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, πιέζουν ούτως ώστε ο μετασχηματισμός αυτός να γίνει υπό ό­ρους και προϋποθέσεις και αντιτίθενται στη λογική των ανοιχτών θυρών, που πρεσβεύουν στελέχη της ηγετικής ομάδας.

«Φοβούνται ότι με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο νέων μελών θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό την επιρροή τους στον κομματικό μηχανισμό», είναι η… εξήγηση που δίνουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι. Αντί­θετα, ο μετασχηματισμός θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς περιττούς συμβιβασμούς ή να υποκύπτει στις απαιτήσεις των διαφόρων ομάδων εντός του κόμματος.

Στην αντίπερα –με τους «53»– όχθη βρίσκονται οι λεγόμενοι «σκληροί» (Πολάκης κ.ά.), που έχουν σοβαρές ενστάσεις ως προς την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας και ζητούν σκληρή αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν κατά κανόνα στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αφενός δίνουν επιχειρήματα στη Νέα Δημοκρατία και αφε­τέρου δυσκολεύουν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσεγγίσει τους ψηφοφό­ρους που κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αυγή» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, μένει όμως να φανεί αν αυτά έφτασαν μέχρι τους αποδέκτες τους. Απευ­θυνόμενος προς τον κ. Πολάκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, σημείωσε: «Βάζουμε φρένο –και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος– στα λίγα μεν, αλλά ικανά να κάνουν μεγάλη ζημιά, με την πολλαπλασιαστική δύναμη των εχθρικών ΜΜΕ, προβλήματα συμπεριφοράς».

Είχε προηγηθεί το πάρτι γενεθλίων που οργάνωσε ο κ. Πολάκης με τη συμμετοχή στελεχών, εκδοτών κ.ά., φωτογραφίες από το οποίο πλημμύ­ρισαν τα social media και τα MME. Παραλήπτης του ακόλουθου μηνύματος ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος: «Δεν αφήνουμε τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σε­μνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια, να ξεραθούν από ναρ­κισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές και τις άγονες ομαδοποιήσεις».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ