Έφη Αχτσιόγλου σε Σταϊκούρα: Αυτά ισχύουν για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Έφη Αχτσιόγλου σε Σταϊκούρα: Αυτά ισχύουν για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα περί μεγάλων εργοδοτικών επιβαρύνσεων και αύξησης της ανεργίας, μέσω των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, το κράτος να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών) και το 40% του μισθού, ενώ το υπόλοιπο 60% του μισθού θα πρέπει να πληρώνει ο εργοδότης.

Τούτο σημαίνει ότι για έναν εργαζόμενο με καθαρό μισθό (προ φόρου) 1000 ευρώ, ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει 600 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα καλύψει το κράτος.

Κόστος εργοδότη σε επιχείρηση εστίασης, τουρισμού, μεταφορών: 600 ευρώ.

Καθαρός μισθός εργαζομένου (προ φόρου): 1000 ευρώ.

Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις, προτείνουμε το κράτος να καλύπτει το 40% μισθών και εισφορών, ενώ το υπόλοιπο 60% θα πρέπει να πληρώνει ο εργοδότης. Τούτο στο παράδειγμα του εργαζομένου με καθαρό μισθό 1000 ευρώ σημαίνει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει 600 ευρώ για μισθό και 280 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές. Τα υπόλοιπα θα τα καλύψει το κράτος.

Κόστος εργοδότη: 880 ευρώ.

Καθαρός μισθός εργαζομένου (προ φόρου): 1000 ευρώ.

Τι ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ με το πρόγραμμα επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας; Η ΝΔ λέει στον εργοδότη να καλύψει το 50% του μισθού και το 100% των εισφορών υπολογιζόμενων στον αρχικό ονομαστικό μισθό. Στο παράδειγμά μας λοιπόν ανεξαρτήτως επιχείρησης ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ για τον μισθό και 468 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

Κόστος εργοδότη ανεξαρτήτως επιχείρησης: 968 ευρώ!

Καθαρός μισθός εργαζομένου (προ φόρου): 800 ευρώ (500 ευρώ από τον εργοδότη και 300 ευρώ από το κράτος).

Είναι δυνατό στ’ αλήθεια ο κ. Σταϊκούρας να ισχυρίζεται ότι με τις δικές μας προτάσεις οι επιχειρήσεις θα κλείσουν λόγω υπέρμετρης επιβάρυνσης «εργατικού κόστους» ενώ με τα μέτρα της ΝΔ οι επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές; Οι απαντήσεις προκύπτουν από κανόνες απλής λογικής. Αφήνω στην άκρη το ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι επιχειρήσεις λαμβάνουν και άλλες ενισχύσεις, όπως η μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. και η μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50 %.

Η μεγάλη διαφορά λοιπόν ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα εφαρμόζει η ΝΔ δεν είναι ότι με τις δικές μας ο εργοδότης επιβαρύνεται υπέρμετρα, αφού όπως μόλις είδαμε ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η διαφορά είναι ότι με τις προτάσεις μας ο εργαζόμενος δεν έχει καμία μείωση μισθού και η σχέση εργασίας του παραμένει αμετάβλητη, ενώ με το πρόγραμμα της ΝΔ ο εργαζόμενος υφίσταται μείωση μισθού 20% και η εργασιακή του σχέση ελαστικοποιείται πλήρως», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου.


Σχολιάστε εδώ