Τα κατάφερε η κυβέρνηση να μην είναι κανένας ευχαριστημένος από τα μέτρα

Τα κατάφερε η κυβέρνηση να μην είναι κανένας ευχαριστημένος από τα μέτρα

«Άτολμα, αναποτελεσματικά, που δεν δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», λένε με μια φωνή κόμματα, φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Για τις μεν επιχειρήσεις τονίζουν ότι δεν τους δίνουν διέξοδο επιβίωσης και προοπτικές για το αύριο, για τους δε εργαζόμενους ισχυρίζονται ότι το τίμημα προδιαγράφεται και θα συνοδευτεί με εκ περιτροπής εργασία, ανεργία και μειώσεις μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανεργία 20% στο τέλος του 2020, ενώ α­ντίστοιχη αναμένεται η μείωση των μισθών, που θα οδηγήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο ή στη χειρότερη περίπτωση κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, η εξ αποστάσεως εργασία τείνει να καταστεί μόνιμη, με τις όποιες συνέπειες στα εισοδήματα και στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Αυτό που καταλογίζουν στην κυβέρνηση είναι ότι αντί να επιδοτεί την εργασία, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία, με συνέπεια και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να πάρουν μπροστά και οι εργαζόμενοι να φυτοζωούν. Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο η επιστροφή στην κανονικότητα να είναι πολύ χειρότερη ιδίως για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Καλεί δε την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να φρενάρει παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους των εργοδοτών.

Κατώτερα των περιστάσεων κρίνουν οι φορείς της αγοράς και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις (εμπόριο, εστίαση, τουρισμός κ.ά.). Η εξαγγελία για τη μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ασαφής καθώς δεν διευκρινίζει ποιους συγκεκριμένα αφορά. Ενώ η μείωση του ΦΠΑ από ορισμένους θεωρείται δώρο-άδωρο αν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες για σημαντική αύξηση του τζίρου. Από την άλλη υπάρχουν κλάδοι (ΓΣΕΒΕΕ) που επισημαίνουν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% είναι μικρή κι ότι έπρεπε να πέσει στο 6%.

Επιπλέον τονίζουν ότι το μέτρο θα έπρεπε να εφαρμοστεί συνολικά και όχι μόνο για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά. Ζητά ακόμη η ισχύς του μέτρου να επεκταθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, να μην περιοριστεί δηλαδή στην τουριστική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένη απάντηση ως προς τη φορολογία των επιχειρήσεων, με τη ΓΣΕΒΕΕ να ζητά μείωση στο 20% και παράλληλα το μέτρο της μη καταβολής υποχρέωσης ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 30.000 ευρώ. Μέτρο που θα ανακούφιζε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στη χώρα.

«Θετικά, αλλά λίγα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον Τουρισμό», λένε όλοι οι φορείς του χώρου, τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ξενοδόχων. Ζητούν δε πρόσθετα μέτρα που θα δώσουν στις επιχειρήσεις προοπτικές εξόδου από το οικονομικό αδιέξοδο.

Από ορισμένες πλευρές η κυβέρνηση δέχεται κριτική για το ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε στηρίζει επί της ουσίας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ