Ποιοι (πρέπει να) έχουν πρόσβαση  στα κτηματολογικά στοιχεία;

Ποιοι (πρέπει να) έχουν πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει με το ζήτημα της πρόσβασης στα στοιχεία που φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.

Ο πρόεδρος των Τοπογράφων Μιχάλης Καλογιαννάκης τονίζει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι νομικό έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας μπορεί να διενεργήσει μόνο δικηγόρος και κανένας μηχανικός, πλην, όμως, η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων είναι ελεύθερη και καθώς δεν διενεργείται μόνο για τον νομικό έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των δικηγόρων. Πολλές φορές απαιτείται για την εύρεση ιδιοκτησιών, των ορίων τους ή την εύρεση παλαιότερων τίτλων ιδιοκτησίας».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, διά του γενικού γραμματέα του Πάνου Αλεξανδρή, απάντησε πως η έρευνα των βιβλίων επιτρέπεται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, ενώ προτείνει οι πολίτες να προσέρχονται μόνο για την κατάθεση εγγράφων και την παραλαβή πιστοποιητικών έως και την 31η Μαΐου 2020.

«Συνεπώς, από 1η Ιουνίου η έρευνα είναι προσιτή σε όλους», επανήλθε ο Σύλλογος Τοπογράφων, για να ακολουθήσει εξώδικη διαμαρτυρία του επικεφαλής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού, με την οποία δηλώνει πως «η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων είναι αποκλειστικό έργο του δικηγόρου».

Είναι προφανές ότι το θέμα θα έχει και συνέχεια και θα το παρακολουθούμε μέχρις ότου δοθεί μια πολιτική –διυπουργική– λύση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ