Χτυπάει το κουδούνι την άλλη Δευτέρα στα Δημοτικά

Χτυπάει το κουδούνι την άλλη Δευτέρα στα Δημοτικά

-Θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
-Τσιόδρας: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα θα επαναλειτουργήσουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται πάντως οι γονείς για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η επιστροφή των παιδιών στα Δημοτικά, ενώ μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός που θα απέχει από τα μαθήματα.

Φαινόμενο που παρατηρήθηκε κυρίως στις τάξεις του Γυμνασίου. «Επί του παρό­ντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να σου προσφέρουν απόλυτη εγγύηση ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι τελείως ασφαλής και πως κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Αν το παιδί είναι σπίτι σε απομόνωση, σαφώς και είναι ασφαλέστερο από το να εκτεθεί στον νέο ιό με την επαφή του με τον έξω κόσμο, με τα άλλα παιδιά. Αν, όμως, ένα παιδί βγαίνει για να παίξει σε μια γειτονιά και στις πλατείες εκτίθεται σε επαφή ούτως ή άλλως και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που είναι μη ελεγχόμενο, όπου δεν είναι και σίγουρο ότι τηρούνται τα μέτρα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, για το άνοιγμα των σχολείων συνηγορούν και τα εξής:

Πρώτον, υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων, ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές.

Δεύτερον, υπάρχει ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση.

Τρίτον, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, με εμφάνιση άγχους, απομόνωσης, φαινόμενα όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης από τα σχολεία και το φιλικό τους καθημερινό περιβάλλον.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία.

Στο μεταξύ οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 15 – 30 Ιουνίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η μάσκα θα είναι προαιρετική για τους υποψήφιους, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές, ενώ θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι αποστάσεις (1,5 μέτρο), ανοιχτά παράθυρα και χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων. Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να προηγηθεί η απολύμανση των αιθουσών όπου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Συλλαλητήριο
Με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που επιφέρει ανατροπές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη, μεγάλο συλλαλητήριο στο κέ­ντρο της Αθήνας. Εκτός από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, θα πάρει μέρος και η ΟΙΕΛΕ.

Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων
• Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού καταγράφει τρεις σταθμούς:

– Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης, τα camping.
– Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινάει το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.
– Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όχι μόνο στην Αθήνα, όπως θα γίνεται μέχρι τότε, αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: dimarxos.gr


Σχολιάστε εδώ