Η ΠΕΝΘΕΡΑ

Η ΠΕΝΘΕΡΑ


Συγγραφέας
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ


«Τι διαφορά έχει η πενθερά από την πεθερά»;
«Καμία!»
«Τότε προς τι αυτό το παραπανίσιο νι;»
«Δεν ξέρω. Κατά μία εκδοχή, η λέξη προέρχεται από τη σύνθεση των όρων πένθος και έρως και υποδηλώνει τον θάνατο του έρωτα».
«Μεγαλειώδες! Πενθερά: ο θάνατος του έρωτα!»

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες δέχονται δολοφονική επίθεση την ίδια μέρα και ώρα, σε δύο διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Άγνωστες μεταξύ τους, τις ενώνει ένα αόρατο νήμα: είναι πεθερές που αντιπαθούν τις νύφες τους.
Η Αγορίτσα, μια σκληρή Μανιάτισσα από το Οίτυλο, βλέπει τα όνειρά της να γκρεμίζονται όταν ο γιος της, ο δικηγόρος Σαράντος Πιερόγιαννης, παντρεύεται με μια χειρουργό, αφοσιωμένη στην καριέρα της.
Η Μόσχω, μια καλοκάγαθη Πόντια από την Καλαμαριά, ζει κάτω από την ίδια στέγη με τον μοναχογιό της, τον οδηγό νταλίκας Ηρακλή Τερκενλεκίδη, και την καλλονή σύζυγό του.

Δύο πεθερές, που κάποιοι τις θέλουν νεκρές. Δύο νύφες, που εύχονται να είχαν ορφανούς συζύγους. Δύο γιοι, που συνθλίβονται στις συμπληγάδες της μητρικής αγάπης και του έρωτα. Οικογενειακές συνωμοσίες και μιαρά μυστικά. Άγραφοι νόμοι κι αγδίκιωτα αισθήματα. Κι ένας γρίφος-φωτιά: η πεθερά σκότωσε τον έρωτα ή ο έρωτας την πεθερά;

Ένα κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα που επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα διαχρονικό στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας: υπάρχουν πεθερές-αράχνες ή πρόκειται για ένα άλλοθι των ζευγαριών που δεν καταφέρνουν να κατακτήσουν το «για πάντα»; 


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 28 ΜΑΪΟΥ 2020


Απόσπασμα βιβλίου

Πενθερά! Πρώτη φορά ακούω αυτή τη λέξη! Τι διαφορά έχει από την πεθερά;»
«Καμία! Σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα».
«Μα τότε προς τι αυτό το παραπανίσιο νι;»
«Δεν έχω μια σίγουρη απάντηση να σου δώσω. Το βέβαιο είναι πως ο όρος απαντάται σε αρχαία ελληνικά κείμενα, κυρίως στο αρσενικό γένος, δηλαδή ο πενθερός. Κατά μία εκδοχή, που όμως είναι αυθαίρετη ετυμολογικά, προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων πένθος και έρως και υποδηλώνει τον θάνατο του έρωτα».
«Μεγαλειώδες! Πενθερά: ο θάνατος του έρωτα! Τόσους έρωτες έχει πενθήσει η ανθρωπότητα εξαιτίας μιας πεθεράς και άλλους τόσους θρηνεί και θα θρηνήσει, εις τους αιώνας των αιώνων…»
«Θα διαφωνήσω μαζί σου, Πάτι! Το στερεότυπο της πεθεράς που διαλύει σχέσεις το θεωρώ και λανθασμένο και άδικο. Για εμένα η πεθερά είναι η λυδία λίθος κάθε ζευγαριού».
«Μιλάς με γρίφους, σοφέ μου πατέρα, και δε σε καταλαβαίνω».
«Η λυδία λίθος είναι ένα σκληρό μαύρο πέτρωμα που επιστημονικά ονομάζεται βασάλτης, όρος ο οποίος προέρχεται από τη λέξη βάσανο».
«Στα λόγια μου έρχεσαι! Υπάρχει μεγαλύτερο βάσανο από την πεθερά;»
«Μην προτρέχεις! Δεν αναφέρομαι στο βάσανο, δηλαδή στον μπελά, αλλά στη βάσανο, που σημαίνει τη δοκιμασία για την εξακρίβωση της αλήθειας. Στην αρχαιότητα η λυδία λίθος χρησίμευε για να διαπιστωθεί εάν ένα χρυσό νόμισμα ήταν γνήσιο ή όχι. Το έτριβαν πάνω στην επιφάνεια του πετρώματος, και από το ίχνος που άφηνε, καταλάβαιναν εάν ήταν ατόφιο χρυσάφι ή κάποιο κράμα χρυσού αναμειγμένο με ευτελή μέταλλα. Κάπως έτσι λειτουργεί και η πεθερά για κάθε ζευγάρι. Σαν δοκιμασία, που στο τέλος της αποκαλύπτεται πόσο αληθινός είναι ο έρωτάς του».
«Α, τώρα είναι η σειρά μου να διαφωνήσω! Όσο δυνατή κι αν είναι μια σχέση, εάν πέσει σε πεθερά-αράχνη, από αυτές που παγιδεύουν στον ιστό τους νύφες και γαμπρούς λες κι είναι έντομα, τότε είναι καταδικασμένη σε θάνατο!»
«Με απογοητεύεις. Πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι μια πεθερά έχει τη δύναμη να σκοτώσει τον έρωτα;»
«Λυπάμαι, γλυκέ μου, αλλά ναι. Το πιστεύω ακραδάντως! Η μοναδική περίπτωση να μη σκοτώσει η πεθερά τον έρωτα είναι να προλάβει ο έρωτας να σκοτώσει την πεθερά!»
Πόσο είχαμε γελάσει τότε με το αστείο μου! Δεν ξέραμε…
Κανείς μας δεν μπορούσε να ξέρει…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά όταν σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στο ραδιόφωνο, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και συνεργάστηκε με περιοδικά και με την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του STAR, «Star Café».
Ο γάμος και η γέννηση του γιού της έβαλαν για κάποια χρόνια σε δεύτερη μοίρα την καριέρα, καθώς επέλεξε συνειδητά τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το καθημερινό γράψιμο ιστοριών που κατέληγαν πάντα στα συρτάρια της. Όταν ο γιος της μεγάλωσε αρκετά, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας «το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης», όπως το αποκαλεί, δηλαδή αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες.
Σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας, αρθρογραφεί και διατηρεί το προσωπικό της blog thisimarias.com.
Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και περήφανη μανούλα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα, που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Η ΠΕΝΘΕΡΑ είναι το πρώτο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Κοινωνικό, Αισθηματικό
ISBN: 978-618-01-3376-9
ISBN e-book: 978-618-01-3377-6


Δείτε το video του βιβλίου 

 


Σχολιάστε εδώ