Οι όμηροι του Γκαίρλιτς : Μια απίστευτη, αληθινή ιστορία διχασμού και πολέμου

Οι όμηροι του Γκαίρλιτς : Μια απίστευτη, αληθινή ιστορία διχασμού και πολέμου

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το graphic novel του Θανάση Πέτρου,
Οι όμηροι του Γκαίρλιτς: Μια απίστευτη ιστορία διχασμού και πολέμου.

Το νέο graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου αφορά σε μια αληθινή
―όχι και τόσο γνωστή― ιστορία που συνέβη την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.




Σχέδιο & Σενάριο
Θανάσης Πέτρου 


Το 1916, στη διάρκεια του τρίτου χρόνου του Α΄ παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει στάση ουδετερότητας. Όταν η Βουλγαρία εισβάλλει στη Μακεδονία, το Δ΄ Σώμα Στρατού, που εδρεύει εκεί, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Η πρόταση του επικεφαλής του Σώματος μοιάζει εξωπραγματική, αλλά πραγματοποιείται: ολόκληρο το Δ΄ Σώμα στρατού (πάνω από 7000 άνδρες) μεταφέρθηκε και παρέμεινε για περισσότερο από δύο χρόνια σε ένα ιδιάζον καθεστώς άτυπης αιχμαλωσίας στη γερμανική πόλη Γκαίρλιτς. Οι φιλοξενούμενοι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το γερμανικό έδαφος. Παρά το γεγονός ότι είχαν εξόδους και μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στη γερμανική πόλη, κάθε βράδυ επέστρεφαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Μολονότι η υποδοχή ήταν αρχικά πολύ ζεστή, οι συνθήκες διαβίωσης στις ξύλινες παράγκες του στρατώνα ήταν φρικτές (αφόρητο κρύο και κακή διατροφή). Οι εξασθενημένοι οργανισμοί των στρατιωτών και οι βαριές αρρώστιες που ακολούθησαν, όπως η ισπανική γρίπη, οδήγησαν περισσότερους από τριακόσιους από αυτούς στον θάνατο.
Ο διαχωρισμός των Ελλήνων στρατιωτών σε βενιζελικούς και βασιλικούς συνεχίστηκε και στο Γερμανικό έδαφος, με τις σχέσεις των στρατιωτών με τη γερμανική διοίκηση να βρίσκονται σε τεταμένη ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, παρά τις όποιες δυσκολίες και υπό το καθεστώς του πολέμου, οι Έλληνες στρατιώτες έπαιξαν αξιοσημείωτο ρόλο στη πνευματική δράση της κοινότητάς τους: εξέδωσαν τη δική τους καθημερινή εφημερίδα στα ελληνικά, «Τα Νέα του Görlitz», και πραγματοποίησαν τις πρώτες ηχογραφήσεις ρεμπέτικων και παραδοσιακών τραγουδιών.

Αναμιγνύοντας την υψηλή αισθητική και την τεκμηριωμένη έρευνα ο Θανάσης Πέτρου παρουσιάζει με απίστευτη ζωντάνια τη διαδρομή των Ελλήνων στρατιωτών του Δ’ Σώματος Στρατού μέχρι το Γκαίρλιτς, και την επώδυνη-πολυπόθητη επιστροφή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1919 όπου και χαρακτηρίστηκαν από τους Έλληνες ως προδότες. 


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 25 ΜΑΪΟΥ 2020


Απόσπασμα Βιβλίου 

Διαβάστε τη συνέχεια  ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και δημιουργία κόμικς. Από το 2005 ως το 2011 εργάστηκε στο περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Από το 2012 διδάσκει στον ΑΚΤΟ.

Έργα του: Ο τυμπανιστής και οι φίλοι του (Βιβλιοπέλαγος, 2008). Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά, σε σενάριο του Δημήτρη Βανέλλη (Τόπος, 2011). Το πτώμα, σε σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Jemma Press – καλύτερο εξώφυλλο 2011 στα Comicdom Awards και έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ (στη γαλλική γλώσσα Le Croque-mort, εκδ. Steinkis, 2015). Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες, σε σενάρια του Δημήτρη Βανέλλη – καλύτερο κόμικς 2012 στα βραβεία Comicdom Awards. Actors – έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου και εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ, (Cartoonark, 2013). Η Μεγάλη βδομάδα του πρεζάκη (Τόπος, 2015) σε σενάριο του Δ. Βανέλλη, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Μ. Καραγάτση. Στη μάχη του Μαραθώνα (Εκδόσεις Πατάκη, 2015, Kρατικό βραβείο βιβλίου Γνώσεων 2016) και Στη μάχη των Θερμοπυλών (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), κόμικς σε σενάρια της Κατερίνας Σέρβη. Αμανίτα μουσκάρια, σε σενάριο του Παύλου Μεθενίτη (Γνώση, 2016). Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές κόμικς σε σενάριο της Κατερίνας Σέρβη (Εκδόσεις Πατάκη, 2017). Γρα-Γρου κόμικς σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (Ίκαρος, 2017, βραβείο καλύτερου κόμικς και καλύτερου σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, 2018). Γιαννούλης Χαλεπάς, ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής, σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Κατηγορία: Graphic novel
ISBN: 978-960-572-298-2


Σχολιάστε εδώ