Μια παγκόσμια κούρσα είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Covid-19

Μια παγκόσμια κούρσα είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Covid-19

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει αναγνωριστικές δραστηριότητες από πλευράς ξένων υπηρεσιών με σκοπό τον εντοπισμό πληροφοριών για εμβόλια κατά του κορονοϊού, ανέφερε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο BBC.

Ο Μπιλ Εβάνινα, διευθυντής του National Counterintelligence and Security Center, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ιατρική έρευνα για τους κινδύνους, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν έχουν γίνει επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κλοπής δεδομένων. Βρετανικές πηγές ασφαλείας αναφέρουν πως έχουν επίσης δει αντίστοιχες δραστηριότητες.

Μια παγκόσμια κούρσα είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Covid-19, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες, εταιρείες και κυβερνήσεις. Οι προσπάθειες αυτές διεξάγονται υπό την προστασία υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ενώ παράλληλα στοχεύονται από υπηρεσίες άλλων χωρών.

Η υπηρεσία του Εβάνινα λειτουργεί συμβουλευτικά ως προς την αντιμετώπιση των προσπαθειών ξένων υπηρεσιών σε βάρος φορέων της αμερικανικής κυβέρνησης, αμερικανικών επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία μας και την κυβέρνηση πολύ στενά για να διασφαλίσουμε πως προστατεύουν όλη την έρευνα και τα δεδομένα όσο καλύτερα γίνεται», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε κάθε προσδοκία πως ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν αυτά που δημιουργούμε εδώ».

Η αμερικανική κυβέρνηση βοηθάει στις προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Operation Warp Speed.

Οποιαδήποτε χώρα ανακαλύψει το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο πιθανότατα θα διασφαλίσει πως πρώτα θα επωφεληθούν οι πολίτες της. «Στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο ή άξιο κλοπής από οποιοδήποτε είδος βιοϊατρικής έρευνας που πρόκειται να βοηθήσει σε ένα εμβόλιο για τον Covid-19», επισήμανε ο Εβάνινα.

Στα μέσα του Απριλίου ανώτερο στέλεχος του FBI είπε ότι είχαν υπάρξει «κάποιες εισβολές» σε ιδρύματα που δουλεύουν πάνω στον Covid-19. Η αναπληρώτρια υποδιευθύντρια Τόνια Ουγκόρετς είπε πως τα βιοϊατρικά δεδομένα αποτελούσαν για καιρό στόχο προτεραιότητας για την κυβερνοκατασκοπεία και ότι έχουν στοχοποιηθεί οργανισμοί που συνδέονται δημόσια με την έρευνα πάνω στον ιό.

Επίσης είναι σίγουρο ότι και οι αμερικανικές και δυτικές γενικότερα υπηρεσίες θα δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά που συμβαίνουν μέσα στην Κίνα, από ανακρίβειες που αφορούν τον αριθμό των νεκρών από Covid-19 μέχρι τις κινεζικές έρευνες πάνω σε εμβόλια και θεραπείες.

Ειδικά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις εναντίον υπηρεσιών υγείας, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, δύο νοσοκομεία στην Τσεχία ανέφεραν κυβερνοεπιθέσεις τον Απρίλιο.

Σύμφωνα δε με το Reuters, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα πως η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την κρίση για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ως κακόβουλες τις κινεζικές προσπάθειες για την προώθηση του εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Huawei. «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως έναν τρόπο για επενδύσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες και υποδομές, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασφάλεια», είπε ο Έσπερ στη «La Stampa», όταν ρωτήθηκε για το αν η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στην Ιταλία στέλνοντάς της βοήθεια.

Τέλος, επισήμανε τα εξής: «Πιθανοί αντίπαλοι θα προσπαθήσουν σχεδόν σίγουρα να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να δημιουργήσουν ρωγμές στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Huawei και το 5G αποτελούν σημαντικό παράδειγμα τέτοιας κακόβουλης δραστηριότητας από την Κίνα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ