Τι θα κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, με την ένταξη της Αλβανίας και της «Βόρειας Μακεδονίας»;

Τι θα κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, με την ένταξη της Αλβανίας και της «Βόρειας Μακεδονίας»;

Στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική τους ο κ. Μητσοτάκης ορθώς είπε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και ότι η Αλβανία έχει κάνει βήματα, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πολλά για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και για το κράτος δικαίου.

Όμως όλα αυτά, εάν δεν πάρουν συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο, δεν έχουν καμιά απολύτως αξία.
Βλέπουμε πως το υπουργείο Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα της δίμηνης κρίσης με την πανδημία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, σαν επιχείρηση που έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία της…

Ποιος ασχολείται με το αν η «Βόρεια Μακεδονία» τηρεί τις δεσμεύσεις της; Πότε συνεδρίασε, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης (για να μην επικαλεστούν ως επιχείρημα τον κορονοϊό), η επιτροπή για τα σχολικά βιβλία; Πότε έγινε συζήτηση των επιτροπών για τα εμπορικά σήματα; Έγινε κανένα διάβημα για τις συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι στην κόντρα τους με τη Βουλγαρία προβάλλουν (και μάλιστα με το επιχείρημα της Συμφωνίας των Πρεσπών) την υποτίθεται κατοχυρωμένη «μακεδονική» ταυτότητά τους; Έχει αποδεχθεί η ηγεσία του ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η «Βόρεια Μακεδονία» κατοχύρωσε, μέσω και της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη «μακεδονική» ταυτότητα; Απλώς, αν ισχύει αυτό, να βγουν και να το πουν καθαρά στον ελληνικό λαό.

Αλλά και για την Αλβανία θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα και όχι γενικώς η «προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας». Αυτή είναι η συνταγή για να μην κάνει ποτέ τίποτα ο κ. Ράμα.

Και εντέλει δεν ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη μια σαφή δήλωση: Τον επόμενο μήνα, όταν θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την τυπική έναρξη των ε­νταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη «Βόρεια Μακεδονία», ποια θέση θα πάρει η Ελλάδα;

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: anoixtoparathyro.gr


Σχολιάστε εδώ