Ημερολόγιο καραντίνας: «Φτου ξελεφτερία για όλους»!

Ημερολόγιο καραντίνας: «Φτου ξελεφτερία για όλους»!


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού
Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


«Φτου ξελεφτερία», που λέγαμε λοιπόν όταν ήμασταν παιδιά στα παιχνίδια μας, δεν θα είμαστε πια έγκλειστοι και γυρίσαμε ξανά από την καραντίνα στην πρώτη ανάσα της ελευθερίας.

Μεγάλη υπόθεση ο εγκλεισμός, μεγίστη δοκιμασία, καταστάσεις πρωτόγνωρες και μνήμες που δεν είχαμε και μόνο οι προπάτορες είχαν στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Η νέα δοκιμασία άρχισε και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για όλους μας. Θα πρέπει να προσέχουμε να μην ξαναφέρουμε πίσω τον δαίμονα κορονοϊό.

Επιτρέψτε μας λοιπόν, για να λέμε την αλήθεια και τον πόνο μας, να ανησυχούμε και για μας και για τα παιδιά μας. Απεδείχθη ότι το ζήτημα δεν είναι μια απλή ίωση, είναι ραντεβού με τον θάνατο στα μαρμαρένια αλώνια και όποιος αντέξει… Ελπίζουμε στη ζέστη, στην καλή μας την τύχη, στον εθνικό γιατρό μας, τον Τσιόδρα. Στις 23 Μαρτίου, όταν κλείσαμε τις πόρτες των σπιτιών μας, το τέλος της καρα­ντίνας έμοιαζε πολύ μακρινό. Περάσαμε στο σπίτι και τη Μεγάλη Βδομάδα και την Ανάσταση και την Πρωτομαγιά.

Μας κράτησε μέσα στο σπίτι, η ενημέρωση των 6 μ.μ. που έκανε ο μέγας «εθνικός γιατρός» και ο φόβος του θανάτου, που παραμονεύει αθέατος. Η ζωή είναι μια αλληλουχία ανατροπών και δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, γι’ αυτό το μόνο που μας μένει είναι να ελπίζουμε να βρεθεί το εμβόλιο και το φάρμακο για να ησυχάσουμε απ’ αυτόν τον εφιάλτη.

Σύντομα θα ξεχάσουμε –και δεν πρέπει– τους ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες. Η ζωή, άλλωστε, είναι γεμάτη ανατροπές και δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει και θα εμφανισθεί κάποιος σαλτιμπάγκος και θα ειρωνευτεί και θα προσβάλει τους σωτήρες μας, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν.

Φαντάζομαι πως θα σκεφθεί κάποιος αρμόδιος να δώσει σ’ αυτούς τους μαχητές της πρώτης γραμμής ένα παράσημο. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και ούτε θα γίνει το ίδιο μετά τη δοκιμασία.

Όλα άλλαξαν. Οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο της υποτροπής. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες σε επαγγελματικό και κοινωνικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Την ώρα της κρίσης δεν προσέχουμε όσο πρέπει τα παιχνίδια της εξουσίας και ιδίως τα διεθνή.

Όλα τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής βρίσκονται σε κίνηση και είναι αμφίβολο πού θα καταλήξουν. Η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει τη βραδυφλεγή βόμβα του Μεταναστευτικού και τη μόνιμη τουρκική επιθετικότητα, που συνεχίζεται αμείωτη ακόμη και αυτές τις μέρες της επιδημίας.

Η επόμενη μέρα φέρνει τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό τοπίο αλλά και ανατρέπει τα πάντα στον ψηφιακό τομέα. Η ψηφιακή επανάσταση άρχισε και στην Ελλάδα. O ιός θέλει να συμπαρασύρει σαν τσουνάμι τις όποιες ελευθερίες είχαμε. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να σώσουμε αρχές και αξίες που γεννήθηκαν με τη Γαλλική Επανάσταση και στήριξαν από τότε τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Έρχεται ένα αλλιώτικο καλοκαίρι. Ας ευχηθούμε να είναι για όλους μας ένα πραγματικό καλοκαίρι. Το ’χουμε ανάγκη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ