Eπιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35! – Τι αναφέρει το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας (GAO) των ΗΠΑ

Eπιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35! – Τι αναφέρει το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας (GAO) των ΗΠΑ

Φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Τουρκίας στην συμπαραγωγή των F-15 δια της πλαγίας οδού! Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας (GAO) των ΗΠΑ, όπου γίνεται λόγος για σημαντικές και κοστοβόρες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της για το πρόγραμμα αξίας 428 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το GAO κάνει λόγο για πρόοδο στις εκκρεμείς ελλείψεις, υπέρβαση των στόχων παράδοσης αεροσκαφών για το 2019 αλλά και αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του στόλου.

Ωστόσο, όπως έγραψαν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» ενώ το πρόγραμμα «κινδυνεύει να χάσει το πρόγραμμα δοκιμών του και να μην ανταποκρίνεται στις κορυφαίες πρακτικές κατασκευής».

Στην έκθεση περιλαμβάνεται αναφορά στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα ως μία από τις αιτίες της επιβράδυνσής του.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας των ΗΠΑ ότι οι Τούρκοι προμηθευτές θα παρέχουν ανταλλακτικά μέσω παραδόσεων στο πλαίσιο του 14ου συμβολαίου παραγωγής, ή περίπου το 2022, προκειμένου να βοηθήσουν «να αποφευχθούν διακοπές στις παραδόσεις αεροσκαφών και πρόσθετη αύξηση κόστους από την εμφάνιση νέων προμηθευτών».

Μεταξύ Ιουλίου 2018 και Ιουλίου 2019, οι ελλείψεις ανταλλακτικών ανά μήνα αυξήθηκαν από 875 σε πάνω από 8.000.

Περίπου 520 από τα περίπου 3.200 F-35 για τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους της έχουν ήδη παραδοθεί και θα πρέπει να μετασκευαστούν καθώς η επιδιόρθωση των βλαβών του έχει κόστος 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε τα δόντια του στον Ερντογάν, αφήνοντας την Άγκυρα οριστικά εκτός προγράμματος των F-35 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ωστόσο, παρά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35 πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά για τα stealth μαχητικά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Με πληροφορίες και απο το cnn.gr


Σχολιάστε εδώ