Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας που επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα, με το έργο της να θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2020

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών αύριο 12 Μαΐου 2020 με την προβολή στην πρόσοψη της Βουλής, του λογότυπου της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, με το οποίο ευχαριστεί τους πολίτες, που αγκάλιασαν και στήριξαν όλους τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.


Το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών στις 12 Μαΐου έστειλε ο διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών Κύπρου, Αντρέας Ξενοφώντος.
(Πηγή “Καθημερινή” – από το άρθρο προέρχεται και η κεντρική φωτο).

Αυτούσιο το μήνυμα:

Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, τις μαίες, στα εκατομμύρια των συναδέλφων που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, τον τίτλο “Nurses: A voice to lead – Nursing the world to health” / «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή – Φροντίζοντας την παγκόσμια υγεία».

Μέσα από την φετινή θεματολογία του ICN, δίνεται η ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου των νοσηλευτών, τη συμβολή τους στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στην πραγματική αξία των νοσηλευτών.

Οι εορτασμοί για φέτος είναι εξαιρετικά ξεχωριστοί, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας. Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, άλλωστε, αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού υγείας σε πολλές χώρες και επίσης αποτελούν περισσότερο από το 50% του ελλείμματος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υγείας έως το έτος 2030.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ICN Annette Kennedy, αναμένεται το 2020 να είναι μια σημαντική χρονιά για το επάγγελμα των νοσηλευτών και των μαιών. Ευελπιστεί όπως κατά το 2020 αναδειχθεί ο ρόλος τους και η σημαντικότητά τους στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και εκτιμηθεί το ότι συμβάλλουν ανεκτίμητα στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Επίσης τονίζει πως οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, λόγω του μοναδικού ρόλου τους να εργάζονται με άτομα από την γέννηση έως τον θάνατο, πρέπει να συμμετέχουν αναμφίβολα στην χάραξη πολιτικής υγείας.

Μέσω του φετινού μηνύματος, γίνεται η ελπίδα λοιπόν να εμπνευστούν οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, και να αποδείξουν στις Κυβερνήσεις και στην κοινωνία ότι αποτελούν μια δυνατή φωνή, μια φωνή ηγετική, είναι αυτοί που επιτελούν κατά την καθημερινή τους δράση αξιέπαινο έργο στην πρόσβαση ολόκληρου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση του πληθυσμού, στην καινοτομία, στην καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας.

Η φετινή ημέρα εορτασμών IND 2020 στέλνει σημαντικά μηνύματα για τους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:
• Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες σώζουν ζωές και βελτιώνουν, προστατεύουν και προάγουν την υγεία και την ευημερία.
• Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι ζωτικής σημασίας παρέχοντας συνεχή φροντίδα σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο, 7ημέρες την εβδομάδα, από την γέννηση έως το θάνατο.
• Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες αποτελούν το θεμέλιο για παροχή υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτής φροντίδας.

Φέτος, η Πανδημία COVID-19 έρχεται τραγικά να επιβεβαιώσει την σημαντικότητα του ρόλου των νοσηλευτών/νοσηλευτριών και των μαιών για ακόμη μια φορά. Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας εκφράζει θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους τους νοσηλευτές/τριες, τις μαίες της Κύπρου, για την αξιέπαινη συνεισφορά τους μέσω του έργου τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού.

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες που αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Καλούνται τώρα να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα νέων ηγετών που θα οδηγήσει το νοσηλευτικό/μαιευτικό επάγγελμα στην επόμενη δεκαετία.


Ανακοίνωση ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται σε αγωνιστική δράση μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων. Με απόλυτο σεβασμό στη Δημόσια Υγεία και την αποφυγή μετάδοσης του νέου ιού. 12 Μάη Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ