Να επιστρέψουν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια


Του
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ
Προέδρου ΟΛΜΕ


Τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν οι μαθήτριες και μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις τάξεις τους. Ήταν αναγκαίο, καθώς παρά την περικοπή της ύλης, υπάρχουν σχολεία που δεν την έχουν καλύψει. Το υπουργείο είχε δύο λύσεις, ή να την περικόψει περαιτέρω και να μετατρέψει τις Πανελλαδικές σε εξετάσεις τετραμήνου ή να επαναλειτουργήσει τη Γ΄ Λυκείου.

Την ευθύνη για το γεγονός αυτό φέρουν αποκλειστικά οι μνη­μονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, με τους μηδενικούς διορισμούς και τους αναπληρωτές συναδέλφους να προσλαμβάνονται πολύ μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα θα βρισκόμαστε εκεί που επιτάσσει το καθήκον μας και το λειτούργημα που υπηρετούμε. Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε συγκεκριμένα ζητήματα που θα προστατεύσουν την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της αλλά και τις οικογένειές μας, καθώς και αυτές των μαθητών μας.

Συγκεκριμένα:

Α) Απολυμάνσεις όλων των χώρων. Καλώς έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται από τους δήμους. Η κυρία υπουργός, αλλάζοντας πλεύση, ξαφνικά δήλωσε (7/5) πως τα σχολεία είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει καμία ανάγκη απολύμανσης. Της υπενθυμίζουμε πως λειτουργούν συνεχώς ως μονάδες διοίκησης και καθημερινά προσέρχονταν διευθυντές, υποδιευθυντές, εκπαιδευτικοί, το διοικητικό-βοηθητικό προσωπικό, γονείς και κηδεμόνες.

Β) Τα αντισηπτικά και τα άλλα μέτρα προφύλαξης πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία. Έρχονται, αλλά οι ποσότητες δεν είναι ικανές σε αρκετά σχολεία. Να αυξηθούν οι εισερχόμενες ροές και να μην υπάρξει ούτε μία ώρα όπου θα παρατηρηθεί έλλειψη, ιδιαίτερα των αντισηπτικών.

Γ) Υπάρχουν συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν περιλαμβάνονται στα προβλεπόμενα. Άμεσα να προστεθούν και άλλα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.

Δ) Υπάρχουν εκπαιδευτικοί όπου τα τέκνα ή οι σύζυγοί τους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, αρκετοί συγκατοικούν με τους υπερήλικες γονείς τους. Οι υπάλληλοι στον δημόσιο – ιδιωτικό τομέα ή και στις τράπεζες α­ντιμετωπίζουν πιθανόν το ίδιο πρόβλημα. Εκείνοι όμως εργάζονται εκ περιτροπής, από τις οικίες τους ή προσέρχονται στην εργασία τους σε χώρους απόλυτα προστατευμένους, έχοντας σε απόσταση ασφαλείας μικρό αριθμό συναδέλφων τους. Οι εκπαιδευτικοί όμως θα έλθουν σε επαφή με εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες συναδέλφους τους, ιδιαίτερα μετά τη μη κατανοητή σε εμάς απόφαση της κυρίας υπουργού να λειτουργήσουν όλες οι τάξεις του Γυμνασίου και αυτές της Α΄ – Β΄ Λυκείου.

Καθ’ υπέρβαση και παράβαση καθήκοντος, υφέρπει η απαράδεκτη πρωτοβουλία ορισμένων δήμων νησιωτικών περιοχών να επιβάλουν εγκλεισμό σε όσους εκπαιδευτικούς έλθουν από την ενδοχώρα. Η ΟΛΜΕ το κατήγγειλε και ζήτησε τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όφειλε να έχει προνοήσει γι’ αυτό, δυστυχώς όμως ολιγώρησε. Αλλά και όταν η Ομοσπονδία, στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, ζήτησε να υπάρξει ιατρικός έλεγχος για τους συναδέλφους, δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία. Την ύστατη στιγμή καλούμε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, δίνοντας παράλληλα λύσεις σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας αλλά και των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newmoney.gr


Σχολιάστε εδώ